-

Започва фестивалът за съвременно изкуство 180°

1800x900 web_1

Цяла седмица експериментално изкуство с шестото издание на фестивала 180°

На 20 юли в София започва шестото издание на фестивала-лаборатория за съвременно изкуство 180°. Под условната тема “Форми” фестивалът среща артисти от различни дисциплини и им дава възможност в рамките на седмица да работят заедно, да взаимодействат, да експериментират и да развиват идеите си. Както и досега, 180° отново поставя акцент върху артистичния процес и колаборацията, като гарантира на участниците свобода от предварителни очаквания и правила.

През 2019 г. на 180° гостуват музиканти, композитори, хореографи и танцьори, визуални артисти и режисьори от повече от десет държави. Те ще се изявяват в пространствата на Фабрика 126, Проджект Лаб, Гьоте-институт и Чешкия културен център в седмицата между 20 и 26 юли.

Начало в събота дава “180° Tonight Show” - експеримент-изненада, смесващ поп, съвременно изкуство и елементи на токшоу. Това събитие ще представи артистите от 180°, тяхното изкуство и философията на фестивала. Тазгодишната тема “Форми” е вдъхновена от стогодишнината на течението Баухаус - художествената школа, която в средата на миналия век става родно място на модернизма

На 22 юли, понеделник, във Фабрика 126 ще бъдат представени финалистите на традиционния конкурс за късометражен ням филм. Избраните видеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на “Ансамбъл 180 Градуса”, а победителят отново ще бъде определен от публиката.

Във вторник цигуларката Биляна Вучкова, флейтистката Сабине Фогел, танцьорката Монтсе Гардо и режисьорката Флорънс Рукщул ще представят резултата от съвместната си работа в центъра за образование, наука и култура “Проджект лаб”. В сряда пък в Чешкия културен център гостите на фестивала ще имат възможност да видят и чуят кларинетиста Ричард Хейнс, танц-пантомимa артистката Петра Пеларова и композиторите Милен Апостолов и Николас фон Ритър, които сформират артистичен колектив и се впуснат в експеримент, вдъхновен от темата на фестивала.

Четвъртък ще е денят на IEMA LAB° и четиринайсетте музиканти от ансамбъла на академията на Ensemble Modern ще превърнат Гьоте-институт в музикална лаборатория. В сградата, която някога е била консерваторията на София, те не само ще създават музика, но и ще колаборират с български визуални артисти и възпитаници на Национална художествена академия.

На събитието Шахмат в петък контрол върху музикантите поема публиката на 180°, която ще има възможност да режисира изпълнителите и да създаде сама за себе си уникален пърформанс. Фестивалът предлага също и творчески работилници за съвременен танц и музика.

През последните години 180° се утвърди като едно от най-важните събития за съвременно изкуство в България, а през 2019 г. Европейската фестивална асоциация за втори пореден път го обяви за един от най-оригиналните и амбициозни фестивали в ЕС и му постави почетния знак "Забележителен фестивал на Европа".

Фестивалът-лаборатория 180° се провежда за шеста поредна година с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2019 г.

Пълна програма и актуална информация можете да видите на сайта на 180°: https://www.180-degrees.org/ , както и на страницата във Фейсбук: https://bit.ly/2pXMwue 

 

Моля почакайте...