-

Шести фестивал „Споделете музиката в двореца Врана”

60184829_10157182556273374_1253905153627521024_n

7 - 10 юли 2019 г. 

Парк-музей „Врана“

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: 

Симфоничният концерт "Менделсон в двореца", който закрива фестивала “Споделете музиката в двореца Врана” на 10 юли, ще се състои в зала България от 20:30 часа. Организаторите на събитието Софийската филхармония и Столична община преместват събитието заради прогнозите за дъждове и гръмотевични бури през целия ден.

***

Истинско съзвездие от талантливи творци ще участва в летните концерти на Софийската филхармония и Столична община. 

За поредна година Националната филхармония закрива сезона си сред  красивата природата в парка пред двореца „Врана“. И тази година концертите са съобразени с вкуса на публиката - зрителити ще се насладят на оперна гала, симфоничен и камерен концерт, а за най-малките е предвидена детска програма.

Ежегодният летен фестивал на красивата музика „Споделете музиката в двореца Врана” тази година се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община.

На 7 юли от 20 ч. Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ви канят на оперна гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. В концерта ще вземат участие солистите Вера Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Георги Султанов - тенор, Ивайло Джуров - бас. Специално участие имат и лауреатите в  националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов.  Вокалните шедьоври от оперите "Кармен", Трубадур", "Риголето", "Травиата", "Набуко" и "Бохеми" ще прозвучат под диригентската палка на Хирофуми Йошида.

Изтънчена селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, Марин Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. ще прозвучат в изпълнение на професионалистите от струнен квартет "Филхармоника" на 8 юли от 20 ч. Най-младата камерна формация на Софийската филхармония е създадена от музиканти на водещи позиции в оркестъра: концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайсторът Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.

9 юли е запазен за най-малките почитатели на програмата ни Фортисимо Фамилия. Те ще се запознаят с с най-мистериозния музикален инструмент - човешкият глас. Съвсем в духа на приказките на Фортисимо през това приключение преминават редица герои – от принцеса, войници, джуджета и овчарче до котки и дори хора-птици. Историите ще разказват Милица Гладнишка, тенорът Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров. Концертът е от 18 ч., а два часа преди това ( от 16 ч.) най-ревностните ни малки почитатели ще могат да участват в ателието  "Как се ражда песента", където ще научат повече за нотите и за различните стилове на пеене.

Виртуозът на цигулката Юлиян Рахлин е специалната изненада за последната вечер. На 10 юли от 20 ч. той ще представи Концерт за цигулка и оркестър N 2 от Прокофиев. Веднага след това ще звучи и "Италианска симфония" от Менделсон. Дирижира Максим Ешкенази.

Билети за концертите: на касата на зала "България", eventim и epaygo.

Моля почакайте...