-

Музикалният театър и балет „Арабеск” гостуват на фестивала „Опера в парка”

opereta_v_parka_web_page3

През юли Музикалният театър и балет „Арабеск” гостуват на фестивала „Опера в парка”, част от Календара на културните събития на Столична община.

В парка на Военната академия „Г. С. Раковски” публиката може да гледа оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време” (7 юли, неделя), балета на Боряна Сечанова „Колекция Кармен” (10 юли, сряда) и оперетата от Йохан Щраус-син „Една нощ във Венеция”(11 юли, четвъртък).

7 юли, неделя, от 20.00 часа – оперетата „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” от  Асен Карастоянов

Най-обичаната българска оперета „Българи от старо време”, написана специално за Музикалния театър, пренася в романтиката на патриархалните времена. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на старите разбирания в името на любовта. Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски. Той изпълнява и една от обичаните от публиката роли – на ратая Иван в партньорство с Катерина Тупарова (като Янка). Публиката ще се наслади и на изпълненията на доайените на театъра Христо Сарафов като Дядо Либен и Николай Борисов в ролята на Хаджи Генчо. Като Циганката ще видим Марияна Арсенова - директор на Музикалния театър. Павлин и Лила се изпълняват от младите солисти на театъра Денко Проданов и Илона Иванова. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Националния музикален театър с диригент Юли Дамянов.

10 юли, сряда, от 20.00 часа – „КОЛЕКЦИЯ КАРМЕН” на Балет „Арабеск”

Балет „Арабеск” кани на екстравагантния спектакъл „Колекция Кармен” на Боряна Сечанова. Той е по мотиви от новелата "Кармен" на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Музиката е на Петър Дундаков. Нейният запис е направен със Симфоничния оркестър на БНР. Главната героиня Кармен (в ролята Таня Кацарова) излиза на сцената в 10-метрова огненочервена фламенко рокля. Екстравагантните костюми на художничката Николина Костова –Богданова се превръщат в част от сценографията на представлението. Хореографът Боряна Сечанова пренася фаталната Кармен на едно модно дефиле от огън и студ - балерини в ролята на модели, предвождани от Смъртта (Теодора Стефанова), представят вечния кръговрат на страстта - любов и смърт.  

Участват още: Асен Наков, Васил Дипчиков, Даниела Иванова, Стефан Вучов и други.

11 юли, четвъртък, от 20 часа – оперетата „ЕДНА НОЩ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ” от Йохан Щраус

Това е една от най-популярните оперети на Щраус-син под звездите в парка на Военната академия. Още преди написването й нейният автор Йохан Щраус-син е провъзгласен за „Кралят на валса”. „Една нощ във Венеция” е сред любимите оперети на публиката и най-дълго играният спектакъл на Музикалния театър - вече десета година той пълни залите на националната оперета. Постановката на режисьора Светозар Донев, с премиера на 31 октомври 2009 г. на сцената на Музикалния театър, е играна с голям успех и по време на гастролите на театъра в Европа и Япония.

„Една нощ във Венеция” пренася в средновековна Италия по време на карнавала във Венеция. Маски прикриват лицата и това прави възможно поне за една нощ богатият да стане беден, а бедният да седне на масата на богатия. След поредица от комични ситуации и обрати придворният бръснар Карамело успява да получи добре платена служба, а неговата съпруга, скрита зад маската на придворна дама, от слугиня се превъръща в херцогиня.

На 11 юли участват Добрина Икономова (Анина), Пеньо Пирозов (Херцогът), Катерина Тупарова (Чиболета), Богомил Спиров (Кармело), Александър Мутафчийски (Папакода), Румен Григоров (Тестачо), Иван Панев (Делакуа), солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Огнян Митонов.

Спектаклите започват от 20.00 часа. Билети се продават на касата на Музикалния театър (02 943 19 79) и на сайта на театъра https://musictheatre.bg/ . В дните на спектаклите билети ще се продават и на касата в парка на Военната академия между 18.00 и 20.00 часа.

 

 

 

Моля почакайте...