-

Документална изложба "Моето училище в моята София 140 години"

140

Историята на най-старите училища в София в Столична библиотека 

Изложбата е част от програмата на Столична библиотека по случай 140 години от обявяването на София за столица и в контекста на Националната стратегия за повишаване на грамотността.

Библиотеката на София вече четвърта година реализира кампанията „На училище в Столична библиотека” и огромният интерес на всички столични училища към образователната кампания доказва, че тя има устойчиво развитие. За тази си дейност Библиотеката на София получи връчваната за първи път награда на РУО – София-град за партньорство.

Столична библиотека притежава най-богатия документален и информационен архив за историята и развитието на София. Тази изложба допълва уникалните документи, които се съхраняват в него и ще бъдат включени в дигиталната платформа „Сердика”, за да бъдат достъпни до повече потребители.

Документалната изложба „Моето училище в моята София 140 години” представя шест училища, основани през 1879 г.:

1 СУ „Пенчо Славейков” е създадено като част от плана на Марин Дринов – първият министър на просвещението – за изграждане на учебното дело в България.

7 СУ „Свети Седмочисленици” е основано също с указ на Марин Дринов като Първа софийска държавна девическа гимназия, с която започва историята на средното девическо образование в България.

26 СОУ „Йордан Йовков” е наследник на най-старото училище в Княжево.

55 СУ „Петко Каравелов”, наследник на откритото през 1879 г. начално училище и  съхранява богатите традиции и възрожденския дух на първите си родолюбиви създатели.

85 СУ „Отец Паисий” – основите на училището във Враждебна се полагат след Освобождението на България първоначално в частни къщи.

159 ОУ „Васил Левски” – обучението в Челопечене първоначално се провежда в дома на учителя и килийното училище става основа за държавно.

Изложбата проследява пътя към знанието – от доброволчество и безвъзмезден труд до даряване на къщи за учебни цели. Някои първите възпитаници на училищата са българските литературни класици, литературни критици и историци, като: Елин Пелин, Йордан Йовков, Кирил Христов, Пенчо Славейков, Иван Шишманов, Екатерина Каравелова, Елисавета Багряна и още много личности, чиито произведения се съхраняват в Столична библиотека. Интересно е разделението на мъжка и девическа гимназия и как десет години преди основаването на Софийския университет девическата гимназия подготвя първите начални учителки в България. Представени са артефакти от архивите на училищата като оригинален метален печат, Уверение и свидетелство за завършване на първа софийска мъжка гимназия с оригиналния печат на училището, първата ученическа униформа на Първа софийска девическа гимназия, ученическа книжка, лична ученическа карта, мастилница и още много интересни и малко познати неща, които учениците са събирали сами.

Откриването на изложбата е на 6 юни 2019 г. 11:00 ч. пред централния вход на Столична библиотека.

Моля почакайте...