-

Майски дни на културата Банкя 2019

58727375_2081596815472878_3341262725522128896_n

Майските дни на културата през 2019 г. са посветени на половинвековната история на Банкя като град и балнеологичен център.

В обсега на празничните дни попадат два храмови празника  - на 6 май, Гергьовден, празнуват три църкви в града, а на 11 май е празникът на храма „Св. св. Кирил и Методий“ в село Иваняне.

На 6 май от 14:00 ч. в парк "Кестените" известният художник Иван Яхнаджиев ще подари на децата  открит урок по рисуване.

Акцент ще е Фестивалът на уличните артисти, който ще се проведе за първи път в Банкя. На 18 и 19 май курортът ще се превърне в една голяма открита сцена с над 30 музиканти, циркови и театрални артисти и др. Събитието се провежда с подкрепата на актьора Евгени Будинов и под егидата на кмета на район „Банкя“ - Рангел Марков. Генерален спонсор е Младежкият съвет на американския посланик в България. Партньор е Министерство на образованието на Република България. БДЖ и "Железопътна инфраструктура" ще пуснат атрактивната ретро железница до Банкя на 18 май от 9.00 ч. сутринта. 

На 23 май в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура от 11:00 ч. в парк "Ротонда" ще има  тематичен концерт с участието на деца от 25-та Детска градина "Изворче".

На 24 май от 12:00 ще се извие Празнично хоро, придружено от фолклорна програма с участието на актрисата Димитрина Василева и танцов клуб „Пендари“. От 17:00 ч. ще започве Съборът на село Иваняне – известно с Паметника на буквите.

На 28 май в Арт център „Банкя“ ще бъде открита изложбата „Интеграция на идентичности“, част от проекта "Свързване" на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София. 21 художници от Северна Македония и България ще представят своето визуално-пластично изкуство. Изложбата ще пристигне от Пловдив и ще остане в Банкя до 7 юли, а след това ще бъде показана в Скопие.

На 30 май от 17:00 стартира експериментална Младежка арт вечер - синтез между музика, театър и изобразително изкуство. В парк „Ротонда“. ще свирят талантливи деца-пианисти от Банкя (от класа на Е. Попова) на фона на изложба на открито с картини на учениците на художника и скулптор Стоян Мирчев и на други деца. След тях постановка на открито ще бъде поставена от талантливите младежи от трупата към Общински културен институт "Средец", които миналата година смаяха публиката с представлението „Пепеляшка“.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА С ВХОД СВОБОДЕН.

Майските дни на културата са част от Календара на културните събития на Столична община и част от програмата, посветена на 50-годишния юбилей на Банкя като град.

 

Моля почакайте...