-

Изложба „От Възкресението на Лазар до Свети Дух”

60052820_181921492699287_8264300380754542592_n

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

МУЗЕЙ ЗА ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО

представя

Изложба „От Възкресението на Лазар до Свети Дух”

16 май – 15 септември 2019 

Откриване на 16 май, четвъртък, от 18.00 часа

Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски”

Изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух” представя около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Те са обединени в тематични групи,  които илюстрират в хронологичен ред евнгелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които са реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се допълва от везана плащаница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод,  частна колекция „Светлин Русев“.

Моля почакайте...