-

Ученическо състезание за български народни пословици и поговорки „В добра глава, сто ръце“

14.05.-Plakat

Състезанието за български народни пословици и поговорки „В добра глава, сто ръце“ се осъществява с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

В мъдрата книга на народа, събрала знания, морал и опит, специално място е отделено за пословиците и поговорките. С малко думи, те казват всичко, което са научили предците ни през вековете за хората и света наоколо, за това как да живеят добре на тази земя, да различават доброто и лошото, и винаги да бъдат на страната на доброто. Тази мъдрост е поддържала духа български в трудни години, съхранявала и опазвала е живота по земите ни. Тя е нужна и днес. Тя е първото, което ще научат децата. Тя е за интелигентност, защото който разбира ценностите й и ги приеме за свои става по-добър.

Състезанието за български народни пословици и поговорки „В добра глава, сто ръце“,  което организират Фондация „Детето и фолклора“ и Народно читалище „Роден край – 1914“, е атрактивна форма за игра и учене, в което без дидактика, с радост и като на игра деца и юноши  усвояват най-важните послания на предците ни, докосват се до техния свят, социален и житейски опит, духовност и морал.

На 14 май (вторник), от 17.00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека /пл. „Славейков” №4А/ в присъствието на подкрепяща публика и родители, ще се проведе апробиране на модела – игра с три отбора от втори и трети „а“ клас при 3-то СУ „Марин Дринов“.  Участниците ще демонстрират знанията си по теми, свързани с народните пословици и поговорки, и възможностите си да анализират смисъла им. Ще търсят смислови аналози и ще преоткриват необикновеното вълшебство на тези кратки, но пълни с мъдрост форми на фолклорната ни съкровищница.

Апробирането на модела ще бъде филмирано и дигитализирано. Идеята е изработените методика, регламент и сценарий на играта да се използват като образователно помагало в българските училища в страната и чужбина.

Проектът „В добра глава, сто ръце“ е финансиран по Програма „Култура“ на Столична община.

Моля почакайте...