-

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”

56456118_2155263914527450_4963548881984946176_n

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” е част от Календара на културните събития на Столична община

Билетите за всички представления вече са в продажба на преференциална цена от 10 лева 

От 9 до 21 май в София ще се проведе 12-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

„Антистатик” издига #ГласЗаТанц! Глас „ЗA“ изкуството – като измерение, което не просто познава в дълбочина миналото и разбира линиите на настоящето, но умее и да създава бъдеще.

Фестивалът ще срещне българската публика с работата на артисти от Канада, Израел, Бразилия, Франция и Германия, както и с участници от новата програма „Център/Изток” от Хърватия, Словения и Румъния. Билетите за „Антистатик” `2019 вече са в продажба на цена от 10 лева в мрежата на EPAY-GO. В деня на всяко представление цената им ще бъде 15 лева на касите на Билетен център - НДК.

На 9 май от 19.00 часа в клуб KICK’S „Антистатик“ започва с представяне на брой 1 на новото „Списание за танц” – единственото годишно издание, посветено на изкуството на танца и на танцовата култура, което ще разказва за значими процеси, събития, личности и идеи от класическия до съвременния танц и пърформанс.  

От 21.00 часа следва откриващ концерт с вход свободен на нашумялата румънска синт-поп група Karpov not Kasparov. Шеговито самоопределящи се като „най-вълнуващия музикален продукт за износ от Източна Европа“ и вече гостували в 38 държави, те създават своята музика по правилата на играта на шах. А резултатът винаги е много танцувален.

На 10 май от 19.30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс гостува Манюел Рок (Канада) със солото Bang Bang, донесло на автора си наградата на Съвета за изкуства и литература на Квебек за най-добра хореография за сезон 2016/17, както и Наградата за танц на Монреал в категорията за най-добър изпълнител. Водещата тема на “Bang Bang” е съпротивата и Манюел Рок поставя „себе си в ситуация на своеобразно камикадзе“, изпълнявайки хореографска партитура, която е пълно изпитание за издръжливостта му.   

На 11 май от 19.00 часа в Театър „Азарян“ е време за любов, крайности и нужда от признание с „Третият танц“ на Нив Шайнфелд и Орен Лаор (Израел). Музиката на Малер, цветя и касетофон, от който звучат популярни балади – представлението се потапя сред тези романтични образи (и клишета), за да разкрие изначалните човешки потребности, от които те произлизат, преди да се  превърнат в символи.

На 12 май от 19.30 часа в ДНК гостува Пол Пи (Бразилия/Франция) със солото ECCE (H)OMO (знаменитата латинска фраза „Това е човекът!“), което се занимава с механизмите и възможностите за предаване и продължаване на танцовото наследство. За тази цел Пол Пи интерпретира легендарния танцов цикъл AFECTOS HUMANOS („Човешките афекти“) на немския хореограф Доре Хойер (1911–1967), от който до днес е оцеляло единствено черно-бяло видео от представянето ѝ в немско телевизионно предаване през 1967 г.

„Някъде там и някъде тук“ на Соня Преград и Ана Крайтмейер (Хърватия) е представление, породено „от паниката, която изпитваме, но не разбираме; от тревогата на света, който живее на ръба…“, както споделят авторите му.  Те се качват на сцената на ДНК на 15 май в 19.30 часа, за да изживеят своята радикална среща в танца. 

На 18 май в 19.30 часа в ДНК е вероятно да видим „святкащи очички, които гледат непристойно, уста, която хапе и издава смущаващи звуци, малко танц на една въображаема котка, ритащ крак на робот“ и едно чудовищно тяло, което ще се изгради пред нас в реално време, защото към това се стреми хореографията на Зринка Ужбинец (Хърватия/Германия) в EXPLODED GOO.

На 20 май от 19.30 часа в ДНК ще научим, защо „съботата ми вървеше добре докато не осъзнах че е понеделник“ с дуото HARTMANNMUELLER (Германия). Симон Хартман и Даниел Ернесто Мюлер формират своя творчески тандем през 2011 г., а днес са определяни като едни най-интересните и оригинални танцови артисти от северно-германската столица на танца Дюселдорф. Предисторията на представлението включва експерименти, с които те разучават похвати за консервация на собствената си плът. На сцената пък достигат до знаковия образ на Хамлет, за да го разгледат от една необичайна, съвременна перспектива. 

Артистичната програма на 12-тото издание на „Антистатик“ #ГласЗаТанц ще завърши празнично на 21 май в 19.30 часа с пърформанса на Урош Каурин и Томаж Гром / Via Negativa (Словения) „Тази вечер празнувам“ отново в ДНК. Заглавието идва от песента Tonight I celebrate my love for you („Тази вечер празнувам любовта си към теб“ на Майкъл Масър и Джери Гофин) и изпълнявайки нея, както и поредица от други популярни хитове, артистите се обясняват в любов на публиката.

Последните новини от „Антистатик” #ГласЗаТанц можете да проследите на http://antistaticfestival.org/, в Инстаграм, Фейсбук, YouTube, както и чрез хаштаг #ГласЗаТанц, #Антистатик2019,  #VoteForDance,  #Antistatic2019.

***

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ `2019 се организира от Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Номад Денс Академи България; с финансовата подкрепа на Министерство на културата; Гьоте-институт България; Френски институт в България; програма „Театроскоп”, Посолство на Израел в България; Център за култура и дебат “Червената къща”; Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на парламента в Германия; Национален фонд „Култура”; Международна програма „Мигриращото тяло” на ДНК и в партньорство с НДК; ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Театър "Азарян"; Национален дворец на културата, Jameson Irish Whiskey и бар KICK`s, 

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ `2019 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

 

Моля почакайте...