-

XIX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Форумът представя 13 събития в София от март до юни.

Европейският музикален фестивал открива деветнадесетото си издание с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров. Форумът, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, ще представи 13 събития в София от март до юни. Три от тях са посветени на 120-тата годишнина от рождението на „патриарха“ на българската музика Панчо Владигеров.

Концертът на 21 март, с който се открива фестивала, е част от 90-ия юбилеен сезон на една от водещите институции в културния живот на България – Софийската филхармония. „Владигеров превръща в музика всичко, до което се допре. Няма симфоничен оркестър, няма прославен диригент, който да не се е почувствал изкусен да включи в своя репертоар композиции на Панчо Владигеров“ – казва за него поетът Николай Лилиев. „Патриархът“ на българската музика,  роден на 13 март преди 120 години,  е оставил огромно творческо наследство в различни жанрове. Три от неговите композиции ще бъдат изпълнени на 21 март в зала „България“ – емблематичните „Еврейска поема“, „Дивертименто“ за голям симфоничен оркестър и виртуозният Концерт за цигулка и оркестър №1 със солист – именитият наш цигулар Марио Хосен. На пулта пред музикантите от Софийската филхармония ще застане маестро Георги Димитров.

 „Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20-ти век – посоки, връзки, отражения“ – така е озаглавена изложбата, която подготвя Къща музей „Панчо Владигеров“ в София за откриването на Европейски музикален фестивал 2019.  Експозицията е опит да се представи твореца в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и световна музикална култура – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт фон Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах и много други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век. Посетителите в зала „България“ могат да я разгледат до 31 март.

На годишнината на Панчо Владигеров, патрон на Националната музикална академия, е посветен и концертът на 15 май. В залата на Академията талантливи студенти ще изпълнят камерна вокална и инструментална музика на Владигеров.

Европейски музикален фестивал ще се проведе в София в периода март – юни 2019 г. и ще представи събития с класическа музика, в които ще се изявят над 500 български и чуждестранни участници. Програмата на фестивала включва концерти със симфонична и камерна музика от барока до нашата съвременност, събития на открито, както и концерти за деца.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г., а съорганизатор е Министерството на културата.

В рамките на фестивала като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио ще гостуват множество изявени музиканти с ярка европейска кариера – Антон Бараховски, концертмайстор на СО на Баварското радио, феноменалната пианистка Пламена Мангова, виолончелистът Кирил Злотников и Мила Георгиева, концертмайстор на СО на Радио Щутгарт. 

Фестивалът ще отбележи 40-годишния юбилей на Детски хор „Пим-Пам“ с любимите на няколко поколения песни на Борис Карадимчев, като „Хора и улици“, „Бяла тишина“, „Богатство“, „Робинзон Крузо“ и др. Към най-малките зрители на Европейски музикален фестивал 2019 е насочен концертът на 19 април. В зала „България“ деца от столичните училища ще се срещнат с голямото семейство на ударните инструменти в приказката „Музикално пътешествие“ по музика и текст на Добри Палиев.  Изпълнители ще бъдат ученици от НМУ „Любомир Пипков“, София.

На 8 май „Бахово общество в България“ ще представи Хенделовата оратория „Месия“ в аулата на Софийския университет,  в интерпретацията на диригента Йосиф Герджиков, водещи български солисти и австрийския тенор Виргил Хартингер.

Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 22 май на „Ларгото“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, Детски фолклорен ансамбъл „Здравец“, Фолклорен ансамбъл „Средец“ и Балетна школа „Маша Илиева“.

Сред съпътстващите събития на фестивала е и ретроспективната изложба „Музика в обектива“, с която фотографа Василка Балевска ще отбележи 50 години творческа дейност. Уникални нейни снимки, запечатали образите на  прочути музиканти, свирили в зала „България“, ще украсят фоайето на залата.

Престижната награда „Златно перо“ тази година ще бъде връчена за 25-ти път. Отново ще бъдат почетени 24-ма именити творци с принос към българската култура.

Сред акцентите в програмата е първото гостуване у нас на сръбския цигулар Неманя Радулович, ексклузивен артист на водещата звукозаписна компания Дойче грамофон, който ще изнесе концерт със своя оркестър Double sense на 23 юни в зала 1 на НДК.

Билетите за всички събития от фестивала са продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

***

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2019

Програма

21 март 2019, четвъртък, зала „България“, 19:00

„120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“

Цикълът на Софийската филхармония „Българска и световна класика“ гостува на „Европейски музикален фестивал“

Солист: Марио Хосен, цигулка

Софийска филхармония

Диригент: Георги Димитров

Програма: П. Владигеров: „Дивертименто“ за голям симфоничен оркестър,

Концерт за цигулка и оркестър №1, „Еврейска поема“

 

21 март 2019, четвъртък, зала „България“, 18:00

„ВЛАДИГЕРОВ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП НА 20-ти ВЕК - ПОСОКИ, ВРЪЗКИ, ОТРАЖЕНИЯ“

Изложба, представена съвместно с Къща музей „Панчо Владигеров“, София

 

8 април 2019, понеделник, зала „България“, 18:00

„МУЗИКА В ОБЕКТИВА“

фотографска изложба по повод 50 години

творческа дейност на Василка Балевска

 

12 април 2019, петък, зала „България“, 19:30

 „40 ГОДИНИ ДЕТСКИ ХОР „ПИМ-ПАМ“

Детски хор „Пим-Пам“ с художествен ръководител Ирена Христова

Солисти: Весела Делчева, вокал

Владимир Михайлов, вокал

Със специалното участие на Георги Мамалев и проф. Александър Илиев /мим/

Оркестър на Класик ФМ радио

Диригент: Григор Паликаров

Водещ: Гергана Стоянова

Програма: песни от Б. Карадимчев

 

19 април 2019, петък, зала „България“, 11:00

„МУЗИКАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ“

Концерт за деца по текст и музика на Добри Палиев

с представяне на ударните инструменти

Изпълнители: ансамбъл „Палиев Спаркълс“ и дуо „Mallet“ от НМУ „Л. Пипков“, София

Водещ: Елена Бозова

 

23 април 2019, вторник, зала „България“, 19:30

„СОЛИСТИ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ“

Солисти: Пламена Мангова, пиано

                Антон Бараховски, цигулка 

                Кирил Злотников, виолончело

Оркестър на Класик ФМ радио

Диригент: Лучано ди Мартино

Програма: Л. ван Бетовен: Концерт за пиано, цигулка и виолончело

П. И. Чайковски: Вариации „Рококо“

П. И. Чайковски: Мелодия и Валс-скерцо

Ф. Лист: Унгарска фантазия

 

8 май 2019, сряда, Аула на СУ, 19:00

Г. ФР. ХЕНДЕЛ: Оратория „МЕСИЯ“

Солисти: Гиргина Гиргинова, сопран

                Олга Михайлова – Динова, мецосопран

                 Виргил Хартингер, тенор

                 Пламен Бейков, бас

Камерен смесен хор и фестивален оркестър при

„Бахово общество в България“

Диригент: Йосиф Герджиков

Съвместно с „Бахово общество в България“ 

 

15 май 2019, сряда, концертна зала на НМА, 19:00

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ С МУЗИКАТА НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ 

С участието на Николай Желязков, пиано

Радинела Василева, сопран; Йоан Латровалиев, цигулка

Юске Хосака, пиано; Калин Бамбани, фагот

Майк Перу, цигулка; Неда Ковачева, цигулка

Момчил Пандев, виолончело; Марчо Апостолов, тенор

Програма: инструментални творби и песни от П. Владигеров

 

22 май 2019, сряда, „Ларгото“, 16:00

„ЗЛАТНО ПЕРО“

Церемония и концерт за връчване на наградите „Златно перо“ на 24-ма изявени български дейци на културата и изкуството

 

22 май 2019, сряда, „Ларгото“, 18:30

„ЕВРОПА ТАНЦУВА“

Музикално-танцов спектакъл с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Здравец“ и фолклорен ансамбъл „Средец“ към ДК „Средец“, Балетна школа „Маша Илиева“, танцови състави от „Национален дворец на децата“ и др.

 

29 май 2019, сряда, зала НМУ

МАЙСТОРСКИ КЛАС

на цигуларката Мила Георгиева

 

31 май 2019, петък, зала „България“, 19:30

„TANGO & CAMPANELLA“

Солист: Мила Георгиева, цигулка

Оркестър на Класик ФМ радио

Диригент: Максим Ешкенази

Програма: Н. Паганини: Campanella из Концерт за цигулка №2,

М. Равел: „Циганка“, А. Пиацола: Oblivion, К. Гардел: Por una Cabeza и др.

 

23 юни 2019, неделя, НДК, зала №1, 20:00

„ОГНЕНИ СТРУНИ“

Солист: Неманя Радулович, цигулка

Ансамбъл Double Sens

Програма: Вивалди: „Годишните времена“, Чайковски: „Руски танц“,

Римски-Корсаков: „Шехеразада“, Хачатурян: „Танц със саби“, сръбски фолклор

***

Европейски музикален фестивал е създаден през 2001 година и се утвърди като едно от най-реномираните събития за класическа музика в столицата. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 г. петнадесетото издание на ЕМФ получи едно от най-престижните музикални отличия – наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.

Фестивалът е член на Европейската фестивална асоциация и носител на сертификат за качество Remarkable Festival от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ към Европейската комисия.

 

Моля почакайте...