-

Продължават пътешествията в света на изкуството с Master of Art

52432332_1003301753194579_3592431751567245312_n_1

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе IMZ Академия с гост-лектори режисьорите Джон Бридкът, Бруно Монсенжон и Питър Маниура.

Фестивалът MASTER OF ART е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. 

След успешния старт на MASTER OF ART, фестивалът ще предложи още изненади на любителите на документалните филми в кино „Люмиер Лидл” - НДК.

За първи път на 10 и 11 април ще се проведе IMZ Академия. В рамките на два дни в киносалона на НАТФИЗ режисьорите Джон Бридкът, Бруно Монсенжон и Питър Маниура ще проведат серия от майторски класове, подходящи за млади и утвърдени професионалисти в областта на аудиовизуалната музика и танцовата продукция. Входът е свободен.

Тазгодишното издание на Master of Art ще проследи последните седмици на Едуард Хигинботъм като диригент на хора на Ню колидж – Оксфорд във филма „Хигинботъм, вдъхновяващи гласове”. На 13 април от 12:30 ч. в кино „Люмиер Лидл” прожекцията ще покаже тайните на Хиги и предимствата на качественото музикално образование.

Една от най-наситените категории в тазгодишното издание на Master of Art „Съвременно изкуство и арт инсталации” ще отведе зрителя отвъд рамките на красотата. Носителката на „Оскар” Сюзън Сарандън и арменският художник Тигран Цитогджиян ще разсъждават върху въпросите на времето и как модерното общество възприема враждуващите ценности красота и старост в „Американско огледало” на 13 април от 19:15 ч. в Театър "Азарян".

Истинско пиршество за сетивата предлага фестивалната категория „Изобразително изкуство и фотография”. Тази година публищата ще може да се потопи в „Изкушението Павел Койчев” на 9 април от 19:30 ч. в кино „Люмиер Лидл”. С душата на дете и с енергията на тийнейджър, почти 80-годишният Койчин нахлува в реалността със своите утопии. От тях обикновено не остава и следа, освен в нашето съзнание...

В историята на съвременния свят остава и споменът за трагичния инцидент от 11 септември 2001 г. Режисьорите Башя и Леонард Мишински ще разкажат историята на строителството на „Наклонени кули” в САЩ. Главният строителен инженер на Световния търговски център е преследван от спомена за рухването на кулите. Семействата на загиналите след инцидента търсят отговори. За  бляскавата кариера на един строителен инженер, помрачена завинаги от спомена за атентатите от 11 септември 2001 г., разберете повече на 14 април от 14:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

В основната извънконкурсна категория „Панорама” тази година Master of Art включва българския „Мокър от дъжд не се бои” на режисьора Николай Василев и автора Драгомир Драганов. Филмът разказва за пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк през 1983 г. и хипотезите около неговото възникване. Чуйте спомените на известни български циркови артисти за златното българско изкуство на 24 април от 19:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Фестивалът Master of Art се организира от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art” в партньорство с НДК. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Той се осъществява и с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Билети за Master of Art можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цени от 6 и 8 лв.

Моля почакайте...