-

СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ ОТБЕЛЯЗВА 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

1080x1080_banner

С концерта се открива ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. 

На 21 март Софийската филхармония открива Европейския музикален фестивал 2019 с концерт, посветен на патриарха на българската композиторска школа Панчо Владигеров.

Концерт за цигулка и оркестър №1, „Еврейска поема“ и „Дивертименто“ за голям симфоничен оркестър са произведенията, които обрисуват част от музикалните търсения на големия български композитор. Те ще прозвучат под диригентската палка на маестро Георги Димитров – музикант с усет и отношение към творчеството на Владигеров. Солист на концерта е виртуозният цигулар Марио Хосен.

"Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров превръща в музика всичко, което допре. Роден музикант, още от най-ранни детски дни обречен на музиката, той непрекъснато създава своите нови, изненадващи творби - своите чудни „вариации на багри и теми“, които са едно от най-хубавите достояния на нашето музикално творчество.", казва големият български поет Николай Лилиев в реч, по повод честването на 50-годишния юбилей на композитора.

И до днес Панчо Владигеров е символ на българската музикална култура. Сред неговите почитатели са Алберт Айнщайн, Давид Ойстрах, Херберт фон Караян, Алексис Вайсенберг, а сред многото му награди се откроява Хердеровата награда за принос в европейското културно наследство.

Непосредствено преди началото на юбилейния концерт на Софийска филхармония, къща музей "Панчо Владигеров" ще представи художествено-документална изложба "Панчо Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на XX век. Посоки, връзки, отражения".

На събитието ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на юбилея на композитора.

Европейският музикален фестивал 2019 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата на Република България. 

Билети: на касите на зала "България", eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com

Моля почакайте...