-

Премиера на „Огледало на въображението“ на Светлозар Василев на София Филм Фест 2019

53660824_2565691826806205_3240276765809049600_n

Може ли въображението ни да се огледа в киното и каква е връзката между седмото изкуство и психоанализата? На тези въпроси ще се опитат да отговорят организаторите от издателство „Колибри” на премиерата на „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване” на Светлозар Василев - първата моногра­фия в областта, писана от български психоаналитик, която ще бъде представена на 20 март от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, в рамките на София Филм Фест 2019. Специални гости ще бъдат писателят Георги Тенев и д-р Майя Младенова.

 „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“ отразява опит и авторови тези, гене­рирани чрез метода „анализ на зрителското преживя­ване“ в рамките на инициативата „Пси­хоанализа и кино“. Нейният екип възниква като нефор­мална инициатива на група аналитици, психотерапевти и университетски преподаватели. Методът ѝ се основава на разбирането, че психоаналитичният филмов прочит изисква отчитане не само на естетическите и смислови послания на произведението, но и на емоционалните преживявания. Този подход е известен като „анализ на зрителското преживяване“ и предполага личен опит с психоанализа на изследователя. Според д-р Майя Младенова много от филмите, които са анализирани в книгата, „повдигат теми, които едва ли биха могли да бъдат публично обсъждани, ако не беше устойчивата, дългогодишна, новаторска работа на поколения аналитици – темата за насилието, инцеста, травмата, войната като насилие, а не като героизъм, и ред други. В този смисъл киното, такова, каквото го познаваме и обичаме сега, съществува и благодарение на усилията на аналитиците.”

Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Завършил е медицина, след което специализира и работи като психиатър. Докторската му дисертация проучва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Преподава в Медицински университет, София, Бургаски свободен университет, а от 1998 г. е щатен преподавател към НБУ, където води лекции в областта на социалната работа, човешките отношения, емоционалното развитие и неговите отклонения и приложението на психоанализата към лидерството и функционирането на групите и общностите. През 2009 година заедно със свои колеги създава инициативата „психоанализа и кино“, която организира регулярни дискусии на филми и съвместни инициативи със София Филм Фест, фондация Аполония и Дом на киното, София.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Моля почакайте...