-

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ В СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

6d13258edc0e0de40f320e18fc68fa06_XL

Софийската опера и балет ще отбележи 120-годишнината от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров (роден на 13 март 1899 г. в Цюрих - починал на 8 септември 1978 г. в София) с премиерата на балета „Легенда за езерото“ на 15 март. Следващите премиерни спектакли са на 16 и 17 март.

Честванията са под патронажа на президента на Република България, г-н Румен Радев.

Сара - Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на първия ни оперен театър изтъкна: „Радвам се, че такъв хубав български балет - колоритен, с участието на цялата балетна трупа, с прекрасна музика, отдавна не е поставян на наша сцена. От всички тържества у нас, посветени на гениалния Владигеров, единствено Софийска опера и балет ще представи голям, уникален спектакъл. Балетът ни работи с голям ентусиазъм, с хореографа Донвена Пандурски, която е автор на либретото и постановчик на „Легенда за езерото“.

Самата Донвена Пандурски споделя: „С голяма радост приех поканата на академик Пламен Карталов да създам нова постановка на балета “Легенда за езерото” в Софийската опера и балет. Да се завърна в родния си град, в театъра, където съм направила първите си професионални стъпки и при това с такава прекрасна и отговорна задача – спектакъл по необятно богатата музика на Панчо Владигеров, посветен на 120-годишнината от рождението на този голям български композитор! Импресията, поетичността и дълбокият драматизъм в съчетание с разпалващата самобитна динамика на неравноделните фолклорни тактове ме провокираха да потърся съвременна интерпретация на произведението. А когато след дългото ми отсъствие през последните години дойдох да се запозная с балетната трупа и видях прекрасните млади хора, излъчващи енергията на днешния ден, историята започна с бързи темпове да израства пред очите ми. Една легенда за човека от миналото, през очите на настоящето и устремена към бъдещето... Надявам се чрез общото сътрудничество с всички участващи при създаването на тази постановка да успеем да стигнем до сърцето на публиката и с това да отдадем заслужена почит към композитора Панчо Владигеров.

В балета “Легенда за езерото” оживява богатият колорит и поетичност на музиката на Панчо Влагидеров. Действието се развива в приказно време и на приказно място. Фантазия и реалност се преплитат в драматичен разказ за човека и природата, за любовта и омразата, за мира и войната. Новата интерпретация търси съвременно звучене на вечните стойности от живота.“

Балетът „Легенда за езерото“ не е поставян в Софийската опера от 1962 г.. Тогава хореограф е Нина Анисимова. Постановката на Пандурски е нова, сценографията и костюмите са на художника Павел Шаппо.

Последната постановка на Донвена Пандурски в Софийската опера и балет е от 2006 г.

Моля почакайте...