-

Премиера на „Трубадур” от Джузепе Верди в Софийската опера и балет

23b4b2e3aa10f55908261643c7fe7753_XL

Софийската опера и балет представя 23 февруари 2019 г. премиерния спектакъл на oперата „ Трубадур ” - една от най-популярните и обичани творби на композитора Джузепе Верди.

„Трубадур” е история за страст, любов, романтика, тайни, магии и желание за отмъщение. Джузепе Верди създава операта само за 21 дни през 1853 г. За основа на сюжета използва драмата „El Trovador“ на испанския писател-романтик Антонио Гарсия Гутиерес (Antonio Garcia Gutiérrez). Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие.

За първи път операта е изпълнена на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо” в Рим при огромен успех, но при необичайни обстоятелства, породени от наводнение в италианската столица в деня на премиерата, което обаче не пречи на зрителите да търсят още от рано сутринта билети за новата творба на своя любим композитор. 

В България „Трубадур”  изцяло е представена за първи път през 1914 г,  от Оперната дружба с диригент Тодор Хаджиев и режисьор Константин Михайлов-Стоян. Отделни откъси от нея са изпълнявани още през 1891 г.

Режисурата, сценографията и художественото осветление в предстоящата премиера на сцената на Софийската опера и балет са дело на Филипо Тонон, костюмите на Кристина Ачети, диригент на спектакъла ще е Лоран Кампелон.

Следващите спектакли на „Трубадур” са на 26, 27 и 28 февруари от 19 часа, както и на 24 февруари от 16 часа.

Билетите вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет на ул.”Врабча” 1, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет на адрес: operasofia.bg и в мрежата на eventim.bg .

 

Моля почакайте...