-

Отбелязване на 146-годишнината от гибелта на Васил Левски в Димитровград (Цариброд) Република Сърбия

На 17 февруари (неделя) в залата на Културния център в Димитровград (Цариброд) Република Сърбия, по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде представен „Разпитът” – театрален спектакъл с участието на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков. Публиката ще бъде пренесена в последните дни на Васил Левски.

L4-1024x515-780x405

Р А З П И Т Ъ Т

СПЕКТАКЪЛ ПО ДОКУМЕНТАЛНИ МАТЕРИАЛИ ОТ СЪДЕБНО-СЛЕДСТВЕНИЯ РАЗПИТ НА ГЛАВАТАРЯ НА БУНТОВНИЧЕСКИЯ КОМИТЕТ ВАСИЛ ДЯКОН ЛЕВСКИ И НА ДВАМАТА МУ ДРУГАРИ, ИЗВЪРШЕН ОТ НАРОЧНАТА КОМИСИЯ.

В основата на спектакъла „Разпитът“ като драматургичен материал е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари, 1873 г., а присъдата  на Апостола е произнесена на 13-ти януари. Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла. Според документите и протокола на ключовото събитие разпитващите са Софийският губернатор по онова време - Генерал Мазхар Паша, Гнерал Али Саиб паша, който е Председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович. След като в продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите – в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване.

В същината си този момент може да бъде охарактеризиран като един от най-драматичните за цялата българска история.

ЕКИП И УЧАСТНИЦИ В ПРОЕКТА

В творческия екип се открояват две знакови имена за българския театър – Веселин Плачков, превъплътил се в образа на Левски в едноименния филм „Дякон Левски“ и Председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев – един от най-авторитетните актьори в гилдията, познат с образите си в „Хъшове“, „Духът на поета“ и др.

Екипът на театралния спектакъл „Разпитът“ има амбицията да превърне представлението в мисия, достъпна и значима за цялото общество. В целия си мащаб кампанията ще води ясна и последователна просветителска мисия, насърчавайки интереса и познанията на младите хора към историческата фигура на Левски чрез средствата на театъра и киното.

 

Моля почакайте...