-

В Столична библиотека стартира нова лектория „Светът на физиката на живо“

-лекция-14-февруари

14 февруари 2019 г. (четвъртък), 17:00 часа, Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А

Библиотеката на София, катедра „Физика“ при Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и списание „Светът на физиката“ при Съюз на физиците в България стартират лектория „Светът на физиката на живо“ с публични лекции от известни учени –автори на списанието. Защо е важно да учим физика? Защото „Всичко, което в химията е научно, е физика, а другото е само кухня“, както е казал Лев Ландау – лауреат на Нобеловата награда за 1968 г.

Първата лекция е посветена на „Светлината, лазерите и Нобеловата награда по физика за 2018 г.“ и ще бъде изнесена от проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет при СУ „Климент Охридски“. В нея на атрактивно и достъпно ниво той ще представи физиката на лазерите (устройства, излъчващи светлина с уникални свойства), които са с многобройни приложения в индустрията, медицината, науката и бита, довели до революционни открития. Нобеловата награда за физика за 2018 г. е за постижения в лазерната оптика и е разделена наполовина между Артър Ашкин и Жерар Муру  и Дона Стрикланд (третата жена, която получава Нобелова награда по физика след Мария Кюри и Мария Гьоперт-Майер).

Някои от следващите лекции ще бъдат: проф. Леандър Литов – „Кратка история на Вселената – поглед от ЦЕРН“, проф. Иван Дуков - „Периодичната таблица на Менделеев: минало и настояще“ – по случай 150 от създаването на Периодичната таблица, проф. Бойко Рангелов – „Странни земетресения около Малдивските острови“, доц. Мариана Кънева – „Физика и живопис“ и др.

Вход свободен.

Моля почакайте...