-

БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА „СМАРТФОНЪТ БЕГЛЕЦ“, СНИМАН С ПОДКРЕПАТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

RS

Българското детско кино отбелязва нов възход с един от най-очакваните тийнейджърски филми – „Смартфонът беглец“. Лентата, направила световната си премиера на фестивала „Артизан Интернешънъл” в Кан през 2018 година, беше представен и в рамките на други два световни кинофестивала – в Щутгард и Сочи. Разпространението му в кината в България, Австрия и Швейцария започва от 8 февруари.

Действието на „Смартфонът беглец“ се завърта около приключенията на тийнейджърите Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев), които трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи. След като усилията им са саботирани, тримата приятели се впускат в търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода. Необикновен смартфон обаче се оказва машина на времето и ги пренася в миналото – сред страшни хайдути. Но пътуването през вековете не е еднопосочно.

Идеята да бъде създаден детски приключенски филм се заражда спонтанно преди три години. Според продуцента,  Златина Филипова, в България има "глад" за този жанр. Заедно с режисьора Максим Генчев решават да сътворят история за пътуване във времето, пренасяйки приключенията в миналото (с реверанс към историята), бъдещето и настоящето.  „Нека възродим традицията за хубавото детско българско кино", призоват  те и благодарят на целия екип за самоотвержената работа, талант и професионализъм.

„Смартфонът беглец“  е сниман в София, с подкрепата на Столична община чрез филмовата й комисия, създадена през 2015 г. във връзка с титлата „София - творчески град на киното”. Сцена на снимките е и пещерата „Проходна”.

 

Моля почакайте...