-

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти в изложба на НАИМ при БАН

45447394_2613211672022259_8297153049458114560_n

На 6 ноември в Националния археологически институт с музей при БАН беше открита изложбата „Спасени съкровища на България“, която представя културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на МВР.

Тя е организирана съвместно от НАИМ при БАН и Министерството на вътрешните работи на Република България, с подкрепата на Министерството на културата и Столична община, и е част от събитията на Европейската година на културното наследство.

„Спасени съкровища на България“ е плод на неуморния труд на служителите на МВР, в лицето на главните дирекции „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“ и на доброто им взаимодействието с музейните институции в борбата по опазване на българското културно наследство.

„Изложбата засяга един от най-наболелите въпроси през годините в сферата на културно-историческото наследство, а именно неговото системно унищожаване в резултат от иманярска дейност и нелегален трафик. Щетите, които България понася са огромни, не само като суми, най-вече като загуба на културна памет“, сподели доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

Анотации на подбрани експонати.

Изложбата представя над 300 експоната от НАИМ и 18 музея в страната. Те илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. Сред експонатите се открояват най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V-то хил. пр. Хр.; колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II-ро хил. пр. Хр.; коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр.; колективна находка от златни накити от некропола на Месамбрия от средата на III в. пр. Хр.; теракотени женски фигури от некропол от III-II в. пр. Хр.; находка от 328 монети на тракийските владетели Реметалк I и Реметалк II от I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.; апликации за колесница от II в.; мраморна статуетка на Херакъл от II в. от римския град Рациария; накитното съкровище от благородни метали от XV-XVI в.; икони от Тревненската школа и от известния зограф Никола Образописов и много други.

За изложбата е издаден двуезичен каталог, на български и английски езици, който се състои от две части. В първата част са предствени с текстове археологическите обекти като сцени на криминални престъпления, войната срещу културно-историческото наследство, съсипването и поругаването на гробовете на нашите предци, ограбването на тракийските колесници, варварското унищожаване на древните селища и др. Автори на текстовете са Емил Александров, Веселин Игнатов, Камен Бояджиев, Галина Грозданова, Христо Попов и Кръстю Чукалев. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата.

Към изложбата има и филм, който можете да видите тук.

Настоящата изложба стана възможна благодарение на приятелската подкрепа на редица археологически и исторически музеи в страната, които предоставят предмети, постъпили в техните фондове. Това са: НИМ, РИМ Благоевград, РИМ Видин, РИМ Враца, РИМ Кърджали, РИМ Кюстендил, Музей „Старинен Несебър“, РИМ Пазарджик, РИМ Перник, РИМ Плевен, РАМ Пловдив, ИМ Свищов, РИМ Силистра, РИМ Сливен, РИМ Смолян, РИМ София, РИМ Хасково и РИМ Шумен.

Изложбата може да бъде видяна в Залата за временни експозиции в НАИМ при БАН до 27 януари 2019 г.


           

Моля почакайте...