-

Трети Olé Festival фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

unnamed_2

Третият Olé Festival фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе в началото на есента в София. Организатори са Институт „Сервантес” в сътрудничество с Джаз Плюс Концерти. Фестивалът ще представи нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика с първокласни изпълнители. Концертите се проведат на 11, 18 и 24 октомври в Sofia Live Club с начален час 20:00 ч.  Olé Festival отново предлага и богата съпътстваща програма с най-нови испански документални филми, посветени на музиката и танца.  Прожекциите ще се проведат в Дома на киното на 7, 8 и 9 октомври.

 

КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА:

11 октомври, 20:00ч. // AНТОНИО СЕРАНО & АНТОНИО САНЧЕС // Фламенко джаз.

Незабравим спектакъл в памет на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия, представен от Антонио Серано (хармоника) и Антонио Санчес (китара) - най-изявените музиканти от неговия последeн септет. С големия китарист ги свързват години споделен опит, много музика и преживявания. Концертът в София ще представи емблематични теми, свирени приживе с Пако де Лусия, както и композиции, вдъхновени от личността на гениалния китарист и свързани с документалния филм "Пако де Лусия: търсенето", реж. Франсиско Санчес (Награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015). Филмът е включен в съпътстващата програма на OléFestival!

 

18 oктомври, 20:00ч. // МАРИЯ ТОРО // Фламенко и бразилски повей

Флейтистката Мария Торо композира музиката си, като я съчетава с елементи от държавата, в която твори. В последните пет години изнася концерти в Испания, Швейцария, САЩ и Бразилия, държави в които живее.  В София тя ще представи първия си албум „A Contraluz“ (2014), композиран в Швейцария, звучал в различни европейски градове и записан в Ню Йорк (2017). В Бразилия, докато представя първия си диск композира своя втори  албум “Araras” (2018).  Тръгвайки от фламенкото и израствайки в джаза, Мария Торо чертае пътя на своя собствен музикален език. Постоянните й пътувания й позволяват да се вдъхновява от музиканти в различни точки по света. Независимо дали свири с големи европейски музиканти или е на джаз-сцената в Ню Йорк или Бразилия, за проектите й е характерно едно - неподправената флейта на Торо. Много музикална, разпознаваема още от първата изсвирена нота, Мария Торо успява да съчетае таланта си да композира с изключителни аранжименти и качествен музикален продукт. Независимо с кого излиза на сцената, тя носи своя почерк и за нея изцяло важи - музиката не познава граници.

 

24 октомври, 20:00ч. // КУЕНТИН ГАС & ЛОС СИНГАРОС // Психеделик фламенко рок.

Психеделик рок група от Севиля. Канят българската публика на една разходка из сухите южни испански земи, в полет към многоцветните небеса на психеделията. Критиката определя албума им "Caravana" като едно от най-интересните музикални предложения на годината. Рокаджиите от Севиля обещават едно силно преживяване с техния психеделичен фламенко рок и ни приканват да полетим във времето.

 

ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА на Olé Festival представя известния документален филм на режисьора Франсиско Санчес „Пако де Лусия: търсенето“ (награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015) за живота на великия китарист, починал преди да приключването на филмовата продукция. Очаквайте и два филма за две силни жени – единият за съдбата на фламенко танцьорка, а другият за хореографията и разчупването на клишетата в традиционния танц. Интересна история на един испански музикант ще ни отведе до Сенегал, за да се смесим с африканските ритми в Казаманс. Блестяща операторска работа и безупречен монтаж на филмите предават шеметното и въздействащо усещане на творческия процес в чист вид.

Повече информация на: http://olefestival.com/ 

Моля почакайте...