-

Венецианският барок оживява в концерт на италианския ансамбъл Concerto De’Cavalieri

Poster 18 Sept Kavalieri(1) s 3 loga - small

Венеция от времето на Барока ще оживее в уникален концерт на ансамбъл Concerto De’ Cavalieri, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Италианския културен институт в София и Столична община.

На 18 септември 2018 г. ансамбълът от старинни инструменти ще свири в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Началният час на събитието е 19:30. В прекрасната естествена акустика и тържествена атмосфера на залата, Concerto De’ Cavalieri ще изпълнят музика от най-популярния композитор на Венецианския барок – Антонио Вивалди. Освен него ще бъдат представени и други забележителни венециански майстори – Албинони, Марчело, Калдара, създали огромен брой концерти и сонати, които все още омагьосват слушателите със своята лекота, чистота и сила. Допълнителен колорит и динамика в събитието ще внесе и участието на млади танцьори от школата по балет на Маша Илиева. Известната  прима балерина е реализирала няколко успешни проекта с танци от бароковата епоха.

Concerto De’ Cavalieri е обявен от критиците за "един от най-динамичните и вдъхновяващи ансамбли в Италия, изпълняващи музика от XVIII век". Ансамбълът е създаден в Пиза от Марчело Ди Лиза, който събира някои от най-добрите италиански изпълнители на барокова и класическа музика с оригинални за епохата инструменти. Те редовно изнасят концерти с известни солисти и музицират на престижни международни сцени като „Музикферайн“ - Виена, „Концертгебау“ - Амстердам, “Аудиторио Насионал“ - Мадрид, Centro Cultural de Belém - Лисабон и др.

Concerto De’ Cavalieri има и активна звукозаписна дейност. През 2011 г. съставът стартира дългосрочен проект за Sony Classical, в рамките на който бяха издадени няколко албума с оперна и инструментална музика от Алесандро Скарлати, Дж. Батиста Перголези, Антонио Вивалди и други автори. Записите получават признание от критиците и международната преса.

Марчело Ди Лиза (р.1978), който е диригент и чембалист на състава, завършва музикалното си образование в Университета в Пиза през 2000 г., а четири години по-късно защитава докторска степен по гръцка и латинска филология и литература в същия университет с дисертация върху творбите на Архимед.

Билетите за първото гостуване на ансамбъл Concerto De’ Cavalieri в София са на цени от 15 и 20 лв. Те са в продажба от 3 юли 2018 на сайта TicketsBG.com, а след 3 септември ще могат да се купят и на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

Моля почакайте...