-

X МЕЖДУНАРОДEН ФЕСТИВАЛ ЗА УЛИЧЕН И КУКЛЕН ТЕАТЪР „ПАНАИР НА КУКЛИТЕ” 2018

PLAKAT PFR 18 BG

ПОВЕЧЕ ОТ 40 ПРЕДСТАВЛЕНИЯ И УЛИЧНИ СПЕКТАКЛИ В АФИША X-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА УЛИЧЕН И КУКЛЕН ТЕАТЪР „ПАНАИР НА КУКЛИТЕ” 2018.

На 14.09.2018 г.  от 19.00 ч. в салона на Столичен куклен театър /ул. „Гурко“ 14/, ще се състои официалното откриване на  10-тото юбилейно издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2018 .

От 14 до 23 септември 2018 г.  София  ще е пъстра, цветна, изпълнена с много настроение и творческа енергия, невероятни емоции и фестивален дух. За десети път в столицата ще се срещнат и покажат творчеството си куклени и улични артисти от Япония, Италия, Испания, Израел, Великобритания, Франция, Унгария, Холандия, Полша, Хърватия, Русия и България.

Биеналето се организира от Столичен куклен театър и Столична община. То е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Партньори на събитието са Министерството на културата, АКТ УНИМА – БЪЛГАРИЯ, Институт „Сервантес”, Италиански културен институт, Институт Балаши – Унгарски културен институт в София и Посолството на Унгария в България, Посолството на държавата Израел в България,  Театър „Българска армия“, НДК, Театър 199.

Медийни партньори на фестивала са: БНТ,  ДАРИК радио и радио ФЕМИЛИ.

Форумът ще стартира на 14 септември от 18.00 ч., във фоайето на Столичен куклен театър на ул. „Гурко“ 14, с откриване на изложба сценография „90 години от рождението на арх. Иван Цонев“. Веднага след това, от 19.00 ч., ще се състои премиерата на най-новото заглавие от афиша на Столичен куклен театър – „Страната на Оз“, по Лиман Франк Баум, драматизация и режисура Елица Петкова.

ПАНАИР НА КУКЛИТЕ се нарежда сред едни от най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Богатото жанрово разнообразие на фестивала включва театрални спектакли за деца и възрастни, уличен театър, улично шоу, клоунада, акробатика, пантомима, улични музиканти и редица други събития, които обогатяват културния афиш на столицата и се радват на изключителен интерес на гости от страната и чужбина.

По традицията спектакли ще се играят не само в Столичен куклен театър, а и в салоните на Театър „Българска армия“, зала 42 и пространство ДНК на НДК, Театър 199, както и в различни паркови и обществени пространства в  столицата. В Южен парк, парк НДК, парк „Владимир Заимов“, градинката пред Народен театър „Ив. Вазов“, на бул. „Витоша“ и пл. Света Неделя ще бъдат показани редица атрактивни  улични представления от афиша на фестивала.

Съпътстващата програма ще предостави възможност на професионалисти и любители да се включат в майсторския клас на Руслан Кудашов – главен режисьор на „Большой театр куколь“, Русия и уъркшоп - Японски традиционен театър на театър ПУК, Япония. Световноизвестният кукловод и режисьор Невил Тантър ще ръководи уъркшоп за професионални актьори. Целта  на уъркшопа е да помогне на участниците да изследват и научат възможностите на куклата, като силно изразно театрално средство.

В рамките на Панаир на куклите 2018 ще се състои и българската премиера на съвместения проект  „Размяна на творчески ресурси“ между ТЕАТЪР ПУК, Япония и СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ИСТОРИЯ ЗА ЧАЙКА И БАНДА КОТАРАЦИ  от Луис Сепулведа, режисьор Катя Петрова, с участието на Мариета Петрова, Румен Угрински, Стоян Роянов Я Я и на актьори от Театър Пук, Токио. Представлението ще се играе на български и на японски, със субтитри на английски език.

„Чудовища“ е спектакълът на авангардния холандски режисьор и актьор Дуда Пайва, който ще бъде представен на 17 септември от 19.00 ч., в салона на СКТ /ул. „Гурко“ 14/.  

Любимият на множество зрители Бродуейски мюзикъл за възрастни АВЕНЮ Q на столичните кукленици, също ще бъде част от афиша на изданието. Звездният екип на спектакъла - Рафи Бохосян, Камен Асенов, Венцислава Асенова, Лилия Гелева, Павлета Семова, Георги Георгиев – Антика и Ангел Николов /пиано/ ще  играе за фестивалната публика на 18.09.2018 г., от 19.00 часа.

Българските представители на юбилейното издание ще са куклените театри на Бургас, Пловдив, Благоевград и Сливен, както и Театър 199, които ще представят едни от най-новите си спектакли, номинирани, отличени с наградата  ИКАР на САБ, носители на престижни международни награди.

Моля почакайте...