-

Фестивал за експериментално изкуство 180° - експеримент от музика, танц и визия

180_KV_Media_1920x1080

За пета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° събира в София музиканти, танцьори и визуални артисти от четири континента и обещава да разнообрази летния културен живот на столицата. 180° смесва жанрове, подходи и импровизация, за да предложи артистичен микс от танц, музика, светлина и пространствена намеса.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е Елементи. Между 21 и 27 юли пространствата на Фабрика 126 ще се трансформират в сцена без правила, строг сценарий и ограничения. В рамките на седмица артистите ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа.

Фестивалът започва на 21 юли с мащабна арт-инсталация на немския архитектурен колектив Popticum. Те ще изградят две огромни скулптури-балони, в които гостите ще могат да влизат, а хореографката Кристина Файт ще използва като среда за танц, но и като интерактивен инструмент за музициране.

Резидентният композитор на фестивала – младият швейцарец Мауро Хертиг, ще работи с музикантите от академията на прочутия Ensemble Modern върху собствен проект, който ще дебютира на българска сцена.

За втори път на 180° гостува и Паул Фрик от Brandt Brauer Frick, който ще представи своя нов албум и ще си партнира в общ пърформанс с испанската танцьорка Бланка Нагерол Рамирез от театър „Пина Бауш“.

Както всяка година фестивалът отново провокира любители и професионалисти визуалисти с конкурс за късометражен ням филм. Наградените филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в една от фестивалните вечери.

Съпътстващата програма на 180° предлага още творчески работилници за съвременен танц и музика. Графичната идентичност на фестивала тази година е създадена от младата дизайнерка Емилияна Кънчева.

Фестивалът за експериментално изкуство 180° се провежда между 21 и 27 юли във Фабрика 126 и Гьоте-институт. Той се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните събития за 2018, както и благодарение на Гьоте-институт, Про Хелвеция и Институт Сервантес.

 

Пълна програма:

21.07 – Събота

180° Opening

19:30 Фабрика 126

Немският архитектурен колектив Popticum ще изгради специално за откриването на 180° две от своите характерни пространствени инсталации - големи балони, които артистите на фестивала ще използват като среда за музика и танц, но и като интерактивен инструмент за музициране.

Popticum се срещат през 2014 г. в университета по изкуства в Берлин. Те изследват света на надуваемите структури и експериментират с различни материали, форми и ситуации, за да провокират възприятията ни и начина, по който преживяваме пространството. Popticum е естетическа интервенция, сюрреалистичен обект, игрална площадка, но също и място за музикални представления, визуални инсталации, колективни срещи.

 

23.07 – Понеделник

180° Videomotion Vol. 3

19:30 Фабрика 126

Среща с финалистите на традиционния конкурс за късометражен ням филм. През 2018 г. темата е “Елементи”, а избраните от международно жури филми ще бъдат прожектирани пред публика и озвучени на живо с импровизация от музикантите на ансамбъл 180°.

 

24.07 – Вторник

180° PerFORM(d)ance

19:30 Фабрика 126

Режисьорката Ксения Раввина (Русия) и хореографката Кристина Файт (Германия) ще представят резултата от съвместната си работа с музикантите Елиф Димли (Турция), Ивайло Данаилов (България) и танцовия колектив ATOM Театър - Стефания Георгиева и Калина Георгиева. Международният екип ще твори заедно в рамките на пет дни, за да създаде пърформанс, вдъхновен от темата на фестивала “Елементи”.

 

24.07 – Сряда

Conce(p/r)t

19:30 Гьоте-Институт София

Музикантите от ансамбъл 180° създават иновативна концепция за камерни концерти, а публиката ще стане свидетел на нова концертна форма. Тази година към ансамбъла се присъединяват кларинетистът Йозу Ицко (Испания), обоистката Валентин Коле (Швейцария), китаристът Цветан Андреев, цигуларят Ивайло Данаилов, пианистката Александра Радулова и ученици от НМУ “Л. Пипков”. Заедно те ще представят музикален репертоар, вдъхновен от темата на фестивала и включващ композитори като Джон Адамс, Паул Фрик, Джон Кейдж, Тери Райли, Салваторе Шарино и др.

 

26.07 – Четвъртък

Checkmate Vol.4

19:30 Фабрика 126

“Шахмат” е събитие във формата на “музикална битка”, което сблъсква две на пръв поглед насъвместими теми. Концепцията тази година e създадена от резидентния композитор на фестивала Мауро Хертиг (Швейцария) в колаборация с музиканти от академията на прочутия Ensamble Modern (Германия). Темата, на която те се спират, е “Бъдеща склонност”.

 

27.07 - Петък

A/V Vol.4

19:30 - Фабрика 126

Паул Фрик от Brandt Brauer Frick отново се завръща в София, за да партнира с испанската танцьорка Бланка Нагуерол Рамирез от легендарния театър Пина Бауш и с музикантите от ансамбъл 180°. Те ще създадат представление специално за фестивала и ще използват пространствените инсталации на Popticum като елемент от артистичната си среда.

 

Допълнителна програма:

180° residence

Всяка година 180° избира вдъхновяващ млад артист, който има възможността да се запознае с българската култура и да размени познания и идеи с гост-артистите на фестивала. През 2018 г. това е швейцарският композитор Мауро Хертиг.

 

Артисти:

Музика:

Валентин Колет (Швейцария) – обой

Йозу Ицко (Испания) – кларинет

Илия Илиев (България) – кларинет

Ивайло Данаилов (България) – цигулка

Уилям Оувъркеш (САЩ) – цигулка

Лола Рубио (Франция) – цигулка

Лаура Ховещад (Германия) – виола

Кюбин Хванг (Южна Корея) – виолончело

Елиф Димли (Турция) – виолончело

Александра Радулова (България) – пиано

Цветан Андреев (България) – китара

Денислав Димитров (България) – ударни инструменти

Лаура Ендрес (Швейцария) – звуков дизайн

Максимилиано Естудиес (Аржентина) – звуков дизайн

Мауро Хертиг (Швейцария) – резидентен композитор

Тим Киенекер (Германия) – композитор

 

Танц:

Бланка Нагерол Рамирез (Испания)

Кристина Вайт (Германия)

ATOM Театър (България): Стефания Георгиева и Калина Георгиева

 

Театър:

Ксения Раввина (Русия)

 

Визуално изкуство/архитектура:

Popticum – Мартин Шлезиер (Германия) и Цветелина Цветкова (България)

Емилияна Кънчева (България)

 

"180° - лаборатория за иновативно изкуство" е платформа за експериментално изкуство, която стимулира интердисциплинарния подход, изследването на нови модели на изразяване и взаимодействие между различни артистични практики, между музика, танц, театър, визуални изкуства и архитектура.

За новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org/ , както и страницата във Фейсбук: https://bit.ly/2pXMwue 

Моля почакайте...