-

ИЗЛОЖБА „ЗА БУКВИТЕ – КИРИЛИЦАТА В СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО” В ГРАДСКАТА ГРАДИНА

1216x1216_И

Фондация „Ценности” и Антонина Стоянова представят изложбата „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство” на 30 пловдивски художници.

Изложбата ще бъде открита на 14 май (понеделник) в 18.00 часа в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър.

Фондация „Ценности” на Антонина Стоянова с партньори Столична община, Община Пловдив, „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” и Градска художествена галерия –Пловдив представят атрактивната експозиция, която съчетава на високо художествено ниво празника на азбуката със съвременната българска живопис.

Трийсет пловдивски художници, сред които изпъкват имената на Станимир Видев, Кольо Карамфилов, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров и Васко Стоев са представени с по едно платно, изобразяващо буква от българската азбука.

Живописните средства са различни и отразяват неповторимостта и почерка на автора. Буквите са разпределени между творците чрез жребий. И само на един от тях първата буква от името съвпада с тази, която претворява - късметлийката е Емилия Арабаджиева. 

Обединяваща нишка на експозицията е еднаквият размер на платната: 90/90 см.  

Творческият прочит на всяка буква е представен на зрителя като кадър от своеобразна фотолента, запечатала иначе невидими особености на авторския стил.

Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е посланието на пловдивската група художници в изложбата „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство.

Благодарение на експозицията, която бе  представена и в Двореца на нациите в Женева,  в ООН научиха, че с нашата азбука пишат над 250 милиона души в Европа и Азия. 

 „Днес в Европейския съюз има три основни официални азбуки - латинска, гръцка и българската кирилица. Ние, като българи, трябва да се гордеем, че нашата страна като член на ЕС, добави своя цивилизационен принос”, казва Антонина Стоянова от Фондация „Ценности”.

Изложбата, която може да бъде разгледана в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” от 14-ти до 28-ми май. На откриването ще прозвучат изпълнения на музиканти от Българска национална гайдарска асоциация.   

Моля почакайте...