-

Започва Фотофабрика 2018 – пето издание

28471360_727459280793573_8765218448111513629_n

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Българската съвременна фотография е специалният фокус тази година.

С изложбата „Пет портрета“, която се открива на 8 март в Националната галерия – Двореца на петима утвърдени български имена в съвременната репортажна фотография, започва Фотофабрика 2018. Техните снимки попадат в международния обмен на най-престижните световни информационни агенции - Ройтерс, Гети имиджис, Шпигел, Франс Прес и др.  Изложбата включва избрани кадри на Димитър Дилков от 1991 до днес,  наблюденията на Младен Антонов за добрата стара пропагандна машина на Русия, разказа на Николай Дойчинов за съвременната българска обредност, погледа на Яна Паскова от Ню Йорк към демокрацията и комунистическия режим и проекцията им във времето и документалния проект на Боряна Кацарова, единственият фотожурналист от България, успяла да влезе в най-големия бежански лагер в света в Южен Судан и да създаде интимни и лични портрети на някои от хората там.

Другият акцент в програмата на Фотофабрика е изложбата „0 за черно, 1 за бяло“ на двама български артисти със забележителни биографии - Нина Ковачева и Валентин Стефанов. Тя ще да бъде аранжирана в Софийска градска художествена галерия от 5 юни до 8 юли 2018 г.  и комбинира видеоарт и фотографии в голям формат на двамата художници с експозиции в множество музеи и галерии по света. Повечето от сериите в проекта се показват за първи път в България, след музей Лентос (Линц); музей Белведере (Виена); Нова Синагога (Берлин); Музей за модерно и съвременно изкуство (Сент Етиен) и др.

Като представител на новото поколение в съвременната българска фотография, тази година  Фотофабрика представя третата самостоятелна изложба на младата и талантлива Яна Лозева с фотографската й серия “Ела при мен”, която тълкува човешката уязвимост, деликатност и ранимост.   Експозицията може да бъде видяна от 25 април до 19 май в УниКредит Студио.

А на най-младите професионалисти - студентите от специалност „Фотография“ на НАТФИЗ, Фотофабрика дава възможност за изява с изложбата им от фотокниги  „25 х 25“ между 7 и 19 юни в Институт Сервантес.

Различни любопитни исторически моменти и фото-истории ще бъдат събрани в една фото-разходка във времето, посветена на 120 годишнината от създаването на Българска телеграфна агенция /БТА/– изложбата  „Образите помнят вместо нас“. Тя ще съдържа 58 кадъра, курирани от Георги Лозанов, които ще бъдат представени на открито на Моста на влюбените зад НДК от 30 април до 13 май, а след това до 30 юни на оградите на две столични училища - 120 ОУ „Г. С. Раковски” и НМУ„Л. Пипков”.

И тази година Фотофабрика открива ново експозиционно пространство: в Гарнизонното стрелбище (до хотел Хилтън) на 15 май ще бъде открита документалната изложба «Краят на Пражката пролет» като част от закъснялото ни извинение за онези 33 български танка участвали в този абсолютно срамен момент от европейската история преди 50 години.

Фестивалът Фотофабрика ще продължи до август, като освен акцент върху български автори, програмата му включва и проекти на световнопризнати имена във фотографията като знаковата фигура в съвременатта фотография Пиер Гонор, както и работи на един от пионерите на в портретната фотография Феликс Надар, фоторазкази за мечти, хора, държави и случки, документално кино, станалият традиционен фотомаратон за любители-фотографи. 

Петият фестивал Фотофабрика включва проектите: България - поглед отвън, поглед отвътре, реализиран с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.; на Национален фонд „Култура“. Паметта на града - фотомаратон и изложба, изпълняван с финансовата подкрепа програма "Европа" 2018 на Столична община.

Пълната програма на Фотофабрика 2018 може да бъде видянат тук. https://www.facebook.com/fotofabrika.festival/ 

За допълнителна информация по темите и събитията от програмата: https://www.fotofabrika.org/bg 

Моля почакайте...