-

ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2018

1_13

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.

Проектът e финансиран от програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

Civil Cultural Week 2018-2

Гражданската културна седмица 2018 е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации и A hub  (София, ул. „Христо Белчев“ №3) поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията – теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

По нетрадиционен начин, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, Гражданската културна седмица ще отвори разговор за гражданските ни права. В поредица от вдъхновяващи творчески работилници и срещи, утвърдени професионалисти и културни деятели ще представят своето изкуство през призмата на социално ангажиращата му функция. Изложба ще даде на млади обществено ангажирани автори възможност да стигнат до нови аудитории. Всички събития са отворени за широката общественост и са безплатни, като се изисква предварителна регистрация.

Програмата включва:

17 април (вторник), от 18:30 до 20:30 часа, А hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер) - Творческа среща – разговор за социално отговорната фотография с Веселина Николаева (наративен фотограф, между първата и последната й книга има Гранд При от фестивала в Лодз (2005) и номинация за най-добра документална книга на годината в Амстердам (2010)

Срещата е подходяща както за любители, така и за професионални фотографи, които искат да обогатят своя творчески опит. Форматът съдържа презентация, визуални примери от актуални събития и практически задачи.

18 април (сряда), от 18:30 до 20:30 часа, Къщата на гражданските организации (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, ет. 1)- Писателска работилница „Критика и промяна“ с Марин Бодаков (литературен редактор на вестник „Култура“ и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ "Св. Климент Охридски")

Работилницата е подходяща за любители и професионалисти, ученици и студенти. Форматът съдържа теория, актуални примери и практически задачи.

18 април (сряда), от 18:30 до 20:30 часа, А hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер) - Работилница „Форма и послания през визуалните изкуства“ с Велина Мавродинова (графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио „Ентусиазъм“)

Работилницата е подходяща за професионалисти с опит, както и за учащи в специалностите на визуалните изкуства.

20 април (петък), от 10:00 до 12:30 часа, A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер)- Художествена творилница по рисуване за деца „Нарисувай правата си“ – съвместна инициатива на Български център за нестопанско право и Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

В петъчната сутрин деца от малките класове, които обичат да рисуват, ще могат да грабнат четките и боите, да отпуснат въображението си, за да изрисуват с цвят и форма какво за тях означават свободата на мнение и изразяването му. Да покажат какво се крие зад правото на сдружаване в името на общи каузи и правото на тяхното отстояване чрез мирни събрания. През различни артистични задачи-закачки малките художници могат да се превърнат в творци на собствените си права и свободи. А след творилницата – и в още по-будни млади граждани.

Специални събития:

20 април (петък), 18:30 часа, A hub (гр. София, ул. „Христо Белчев“ № 3, партер) – откриване на изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“, в която ще бъдат представени най-впечатляващите и интересни илюстрации, фотографии и текстове от конкурса „Граждански будилник“. Откриването ще бъде съчетано с церемония по награждаване на авторите от конкурса. 

След деня на събитиетоq изложбата „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“ ще бъде на разположение на жителите и гостите на София в A hub и Къщата на гражданските организации до 31 май 2018 г.

Моля почакайте...