-

XIV Международен конкурс “Млади виртуози” в София

NMU_Mladi Virtuozi 2018 poster-001

От 15 април до 22 април в City Mark Art Center ще се проведе 14-то издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите камерна музика и композиция, в които млади таланти ще представят уменията си и своето творчество пред авторитетно международно жури и публика. Участници от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. ще трябва да впечатлят едни от най-ярките музиканти и преподаватели в света, които пристигат в България специално за конкурса.

Възрастовите категории на кандидатите са разпределени в 3 групи – до 19 г., до 31 г. за камерна музика и 35 г. за композиция. Според организаторите от Фондация „Млади Виртуози“, конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща.

Наградният фонд възлиза на 21 750 лв. и се осигурява от Министерство на културата на Република България. Съпътстван е и от редица специални отличия, сред които Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международния конкурс „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има изключителния шанс и възможност да покори международните сцени, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специална награда е учредена от Софийска филхармония.

Тържественото откриване на ”Млади виртуози 2018” е на 15 април в зала “България”, с концерт на Софийската филхармония със солист София Мехоношина, носител на Голямата награда „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози 2017“ и специалната наградата на Софийска филхармония. Концертът ще е под диригентството на Найден Тодоров.

Членове на престижното международно жури в категория Камерна музика са - проф. Димо Димов, проф. Дора Шварцберг-Романов, проф. Леонид Кербел, проф. Ромен Гариу, проф. Джулиано Мадзоканте. Международното жури за специалност композиция ще бъде обявено през месец октомври.

Тържествената церемония по награждаване и Гала концертът на Лауреатите от конкурса “Млади виртуози 2018” ще се състоят на 22 април, неделя, от 11:00 ч. в залата на City Mark Art Center. Тогава ще бъдат избрани носителите на всички специални отличия на конкурса.

Конкурсът се организира от фондация „Млади виртуози” в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Събитието се осъществява с изключителната подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Постоянни партньори на организаторите са Международна фондация ”Св. Св. Кирил и Методий”, Фондация ”Българска памет”, М Тел, Делойт.

Частните дарители - проф. Генчо Начев, Михаил Заимов, Петър Делчев.

Състезателните дни, Гала концертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика.

Подробности за Конкурса могат да бъдат намерени на сайта www.yvcompetition.org .

 

Моля почакайте...