-

XVIII Европейски музикален фестивал в София

От 30 март до 15 юни в столицата ще се изявят над 350 български и чуждестранни  музиканти

За осемнадесети път реномираният „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, ще представи в София световни майстори на класическата музика. От 30 март до 15 юни в столицата ще се изявят над 350 български и чуждестранни  музиканти. За поредна година форумът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Република България.

Фестивалът включва 13 събития и в него ще гостуват изпълнители от Италия, Испания, Русия, САЩ и др. Организаторите са подготвили атрактивна програма, която защитава престижа на форума, отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Сертификатът беше връчен преди дни на отчетната конференция на Българската фестивална асоциация.

Откриването на фестивала е на 30 март с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Впечатляващата биография на Венгеров го нарежда сред най-големите изпълнители на нашето съвремие. Друг акцент от програмата на форума тази година е концертът на 25 април, в който се събират трима ярки български цигулари: Албена Данаилова – концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера, Димитър Иванов – водач  на оркестъра на Франкфуртската опера и Симеон Симеонов – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Сакраменто. Те ще обединят своя талант и майсторство в уникална програма от виртуозни цигулкови пиеси и ще си партнират на сцената с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.

Осемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще представи и още интересни акценти: на 11 април е гостуването на „Далия“ квартет от Испания, който ще изпълни премиерно у нас музика от съвременни испански автори, а на 18 май българската публика ще чуе ансамбъл „Italian Wonderbrass“, наречен от специалистите "Най-добрият млад брас-квинтет в света“.

Като продължение на успешния опит от миналогодишното издание във фестивалната програма отново е включено събитие за широка публика. На 7 май под куполите на столичното „Ларгото“ ще бъде представен концертът „Европа танцува“ с участието на певци, танцьори, детски фолклорни ансамбли и Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Входът за събитието е свободен.

На 12 април в залата на БАН фестивалът кани малките слушатели на специален концерт-спектакъл „Приключенията на Пер Гинт“ по музика на Едвард Григ с участието на музиканти и балетисти от Музикален театър "Стефан Македонски". Събитието ще разкрие пред децата специфичната красота на скандинавската култура и музика. 

И през тази година фестивалът ще даде възможност за изява на младите музиканти – на 14 юни възпитаници от катедра „Поп и джаз изкуство“ на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ с ръководител Михаил Йосифов ще представят концерта „Младите в джаза“.

По традиция в рамките на „Европейски музикален фестивал“ ще се състои и церемонията „Златно перо“. По повод 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще бъдат отличени 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници.

Съпътстващи прояви в осемнадесетото издание са изложбата „Райнхард – Владигеров“ (с откриване на 25 април), както и дискусия по проблемите на музикалното образование в България, в която ще участват представители на Националната музикална академия и средните музикални училища от страната (на 24 април).

За организацията на форума партньори на „Кантус Фирмус“ са Софийската филхармония, Италианския културен институт, Институт „Сервантес“- София, Къща музей „Панчо Владигеров“-София, Фондация „Америка за България“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и др.

Билети за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2018 са в продажба от 19 февруари на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

Програмата може да видите тук: http://cantusfirmusbg.com/topic/concerts/european-music-festival/?c=13 

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали в София през последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на културата и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 година фестивалът  бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

Моля почакайте...