-

Премиера на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков на Софийска сцена

e5839fb1c37d21e74877e07b06185241_XL

Премиера на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков на Софийска сцена

22 март 2018 г. от 19,00 ч.

Софийска опера и балет

Останалите представления ще бъдат на 28, 29 и 30 март 2018 г.

Софийската опера и балет ще представи през март ненадминатия шедьовър на Любомир Пипков -операта „Янините девет братя“.

Режисьор на постановката е акад. Пламен Карталов. В главните роли участват: Майката – Иванка Нинова и Румяна Петрова; Яна – Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Мариана Цветкова; Георги Грозника – Петър Бучков и Светозар Рангелов; Ангел – Костадин Андреев и Хрисимир Дамянов; другите братя – Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Стефан Димитров.

Останалите роли са поверени на изтъкнати солисти от творческия състав и хорът на Операта.

***

Любомир Пипков е роден  на 6 септември 1904 г. в Ловеч, в семейството на Панайот Пипков. От 1919 г. учи в Музикалното училище в София в класа по пиано при професор Хенрих Визнер и Иван Торчанов. Заминава за Париж през 1926 г., където учи в École normale de musique: композиция при Пол Дюка, пиано при Ивон Лефебюр. Слуша лекциите по история на музиката на Надя Буланже. През 1932 г. се завръща в България. Участва в дружеството „Съвременна музика“ и е негов секретар от 1941 г. Работи като корепетитор, хормайстор и директор на Софийската народна опера.

В периода 1932 – 1937 г. пише операта „Янините девет братя“ – първата българска народна музикална драма, изградена върху стара легенда от османското владичество, в която с голяма драматична сила разкрива съдбата на българския народ.

Идеята за написването на операта се заражда у композитора през 1928 г., когато той е 24-годишен. Макар и още студент в Париж, младият Пипков е вече автор на „Първи струнен квартет“ и редица песни, наситени с революционна дейност – „Конници“, „Тракия“ и др. По време на ваканцията си в София през тази година Пипков прочита разказа на Никола Веселинов, изграден върху народните балади „Песен за Георги Грозника“, „Яна жали девет братя“ и др, и той решава да напише опера върху този сюжет. Никола Веселинов обещава да напише либретото и младия композитор се завръща в Париж. Веселинов е възпрепятстван и не може веднага да се захване с либретото и затова Пипков сам се захваща с тази задача. По-късно Веселинов се заема да изпълни обещанието си с активното участие на композитора и скоро текстът е завършен. Пипков работи по операта няколко години, през които завършва École normale de musique, постъпва на работа в Софийската народна опера, като междувременно създава и няколко крупни произведения, между които Соната за цигулка и пиано, Клавирно трио, поемата за хор и оркестър „Сватба“ и др.

Партитурата на операта е завършена в началото на 1937 г. Въпреки че по онова време в България раждането на нова българска оперна творба е рядко събитие, ръководството на единствената ни опера трудно се решава да постави произведението на Пипков. Премиерата на операта се изнася на 19 октомври 1937 г., под диригентството на Асен Найденов. Режисьор е Хрисан Цанков, а художник Пенчо Георгиев.

Монолог на Георги от операта „Янините девет братя” в изпълнение на Никола Кутин, диригент Димитър Димитров - София, 1981, БНР https://www.youtube.com/watch?v=DaFAnmjYlXw 

Моля почакайте...