-

Първо връчване на наградата „Крикор Азарян” за ярко постижение в театралното изкуство

28943046_1808352612517910_648955875_o

Събитието ще се проведе на 15 март по инициатива на Фондация „Проф. Крикор Азарян” съвместно с Национален дворец на културата.

Фондация „Проф. Крикор Азарян” ще връчи за първи път награда за ярко постижение в театралното изкуство. Поводът е рождението на проф. Азарян – 15 март, а идеята е призът да се връчва ежегодно на същата дата. Отличието ще отива в ръцете на режисьори, актьори, сценографи, композитори или друг творци със съществен принос за развитието на българския театър. Първият носител на наградата се пази в тайна и ще бъде обявен пред зрители в самата вечер на 15 март в Театър Азарян.

Наградата е учредена по решение на УС на фондацията и е част от събитията, с които всяка година се отбелязва рожденият ден на големия български режисьор в театралното пространство на НДК, носещо неговото име. То събира на едно място негови ученици, съмишленици, почитатели и приятели, които пазят паметта му жива.

Тази година в негова чест ще се играе авторският спектакъл „Приятно ми е, Ива!” на Ива Тодорова, възпитаничка на проф. Азарян, и ще се отрие постоянна експозиция с афиши, в която специален акцент са плакати от постановки на Крикор Азарян през годините.

***

Фондация „Проф. Крикор Азарян” е учредена през 2010 г. със съпредседатели съпругата на Крикор Азарян - Валентина Радинска и дъщеря му Хермина Азарян. Във фондацията членуват негови ученици, приятели, колеги- актьори и режисьори. Целта е да се съхрани паметта и популяризира творческотd наследство на големия режисьор.

Моля почакайте...