-

125 години от рождението на Райко Алексиев

Алексиев плакат

На 15 март 2018 г. от 18:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев“, посветена на 125-годишнината от неговото рождение.

Изложбата ще бъде открита от главния редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим в присъствието на сина на Райко Алексиев, Алекс Алексиев.

Гражданите и гостите на София ще могат да видят рисунки, карикатури и текстове, публикувани в основаният от него сатиричен вестник „Щурец“, а от фонда на библиотеката ще бъдат показани броеве на в. „Щурец“ 1938-1939, книги, посветени на живота и творчеството му, сред които „Хорски уста: хуморист. Разкази“ 1937 г. Интерес ще предизвикат в. „Сердика“ – 1937 и сп. „Людокос“ – 1913-1914 и портретът на Димитър Пешев, рисуван от Райко Алексиев, който е предоставен за изложбата от неговия син.

Райко Алексиев е изключителен български хуморист, журналист, издател, карикатурист, публицист, фейлетонист. Той е бил два пъти председател на Съюза на дружествата на художниците в България преди 1945 г., сътрудничи на периодичните издания „Македония“, „Барабан“, „Смях“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“.

През 1932 г. основава седмичния вестник „Щурец“, в който сам е автор на карикатурите, сам пише статиите, фейлетоните и хумористичните миниатюри и се грижи за разпространяването му. „Щурец“ се списва в дома на художника до последния брой от 8 септември 1944 г. Тиражът му от 50 000 през всичките 12 години го държи на челно място сред родните печатни издания.

Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони. Участва в няколко художествени изложби.

Книгите му са забранени в годините на социализма. След отмяната на комунистическия режим в страната през 1989 г. Райко Алексиев  е реабилитиран.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 март 2018 г.

Моля почакайте...