-

XXII Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тази година София Филм Фест ще се проведе от 7 до 29 март. 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) e единственият български кинофестивал, акредитиран от FIAPF, фигуриращ в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика) и включен в класацията на сп. „Variety“ с 50-те световни топ-фестивала от значение за киноиндустрията. Тази година на фестивала ще бъдат представени най-актуалните творби от европейското, световното и българското кино -  172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа МЕДИА (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

През 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Един от основните партньори на София Филм Фест и София Мийтингс е Филмово студио „Ню Бояна” – едно от водещите киностудия в Европа. Те осигуряват сериозна подкрепа за пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда „Дани Лернер” - Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 г. за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио „Ню Бояна” и чек на стойност 5 000 евро.„Ню Бояна”, заедно с B2Y Productions, щe бъдат  копродуценти на фестивалните трейлъри.

Акценти в програмата:

XXII-ят София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio, Vienna, отличен в Кан като проект с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast, „Áга“ вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018.  Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова („Ред карпет“), която работи с Милко Лазаров от успешния му дебют „Отчуждение“, представен също на  София Мийтингс, отличен с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

За 16-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и 12-те конкурсни филма:

* „3/4“ (2017) – България-Германия, режисьор Илиян Метев
* „Адам“ („Adam”, 2018) – Германия-Исландия-САЩ-Мексико, режисьор Мария Солрум

* „Блокаж“ („Blockage / Sade Ma’bar“, 2017) – Иран, режисьор Мохсен Гараи

* „В един друг живот“ („In Another Life“, 2017) – Великобритания, режисьор Джейсън Уингард

* „Генезис“ („Genesis“, 2018) – Унгария, режисьор Арпад Богдан

* „Гълъбът“ („The Pigeon / Güvercin”, 2018) – Турция, режисьор Бану Шиваци

* „Йева“ („Yeva“, 2017) – Армения-Иран, режисьор Анахид Абад

* „На крачка зад Серафима“ („One Step Behind the Seraphim / Un pas în urma serafimilor“, 2017) – Румъния, режисьор Даниел Санду

* „Радиограмофон“ („Radiogram”, 2017) – България-Полша, режисьор Рузие Хасанова

* „Срещу вятъра“ („Facing the Wind / Con el viento“, 2018) – Испания-Аржентина-Франция, режисьор Мерицел Колел

* „Тиха нощ“ („Silent Night / Cicha noc”, 2017) – Полша, режисьор Пьотр Домалевски

* „Червената крава“ („Red Cow / Para Aduma“, 2018) – Израел, режисьор Цивия Баркай

Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Последният й филм „За тялото и душата” („Testről és lélekről” / „On Body and Soul”) покори Берлинале и беше удостоен със „Златна мечка” в началото на 2017, а от дни е сред номинациите за чуждоезичен Оскар. Илдико Енеди ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90” – специално отличие, което беше връчено и на големите режисьори Бела Тар и Горан Паскалевич в рамките на последните две издания на София Филм Фест. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще модерира публичен разговор с Илдико Енеди.

Международното жури ще присъди и наградата за най-добър късометражен филм в конкурса JAMESON Short Film Award. Ето и филмите, участващи в конкурса.

* Баба, реж. Роза Колчарова

* Багаж, реж. Светослав Стоянов

* Гората на Димо, реж. Христо Симеонов

* Грозна приказка, реж. Радостина Нейкова

* Диагноза, реж. Камен Коларов

* Живи отражения, реж. Мариета Печанска

* Може би утре, реж. Мартин Илиев

* Обир, реж. Мария Николова

* Преди и след, реж. Добромир Димитров

* Преображение, реж. Стефан Ганов

* Срам, реж. Петър Крумов

* Terrror-Error, реж. Александър Начев

Следете програмата тук:

https://www.facebook.com/sofiaiff/ 

http://siff.bg 

 

Моля почакайте...