-

„САЛОН НА МУЗЕИТЕ” ЗА ПЪРВИ ПЪТ В НДК

SALON_NA_MUZEITE_FB_Event-02

На националния празник 3 март събитието в НДК ще отвори врати за посетители с вход свободен

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той ще се проведе от 3 до 5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 в Двореца ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Салонът ще бъде открит за медии на 26 февруари от 11.00 ч. Същият ден от 14.00 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство”. В нея ще участват директори на музеи, експерти и археолози, а сред дискутираните теми ще бъдат културното наследство в съвременния виртуален свят, мениджмънт на образователни програми, възможности за представяне на културното наследство и др.

На националния празник – 3 март – „Салонът на музеите” ще отвори врати за посетители.  До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната. Сред тях е експозицията „Пътят на розата в Карловската розова долина”, която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Музеят в Свиленград ще представи характерния за региона занаят – копринарство. Ще бъдат изложени уред за свилоточене, ръчно тъкана сурова и обработена естествена коприна, както и различни видове копринени платове и дрехи.

Националният антропологичен музей ще се включи в „Салона” с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб №43 на Варненския халколитен некропол.

„Салонът” ще покаже и макет на космат мамут в реални размери- част от експозицията на Регионалния исторически музей – Русе, както и макет на моруна – най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново – Тракийската царска гробница с кариатиди – е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

„Салон на музеите” е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Моля почакайте...