-

"Дамата с камелиите" на сцената на Софийската опера и балет

_MG_0740

Последната постановка на спектакъла в България е правена преди 10 години.

Балетът  „Дамата с камелиите” е по музика на Дж.Верди - С.Онсоф, хореография и постановка Ирен Шнайдер (Германия), помощник хореограф -Дмитрий Передугов (Русия), художник по костюмите -Стефан Станисиц (Полша), сценограф - Еберхард Матиас (Германия).

Спектакълът ще се играе на 17 февруари, събота, от 19:00 часа.

В основата на сюжета на балета „Дамата с камелиите“ е едноименния роман на Александър Дюма-син.

В романа и в либрето на операта прототип на куртизанката,  която умира от туберкулоза, е Мари Дюплеси. Верди познава красивата жена, която е сред най-скъпо платените дами за развлечения в Париж. Сред поклонниците на Дюплеси е и Александър Дюма-син. Причината за разрива му с девойката е Александър Дюма-баща.

Славата на постановките на операта в Европа вървят успоредно с успеха на романа „Дамата с камелиите", който излиза от печат през 1848 година.  През това време, докато белетристът и композиторът жънат заслужена слава, Мари Дюплеси умира.

Прочутата куртизанка е погребана от монахини в гробището на Монмартър.    

Балетът „Дамата с камелиите“ е особено сценично предизвикателство, заради сложността при трансформирането на образите от оперна в балетна стилистика. Балетът има по-голяма близост с романа на Дюма. Стихията на валса, този изумителен танц за двама, покорява изцяло зрителите в „Дамата с камелиите“. Художественото внушение се постига и чрез играта на балета, и чрез играта  на светлината върху огромни изрисувани прозрачни платна. В хореографията има страшно много поддръжки - ефектни за публиката, но много трудни за изпълнение.

В „Дамата с камелиите“ участват:

Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов, Трифон Митев, Боряна Петрова, Никола Арнаудов, Теодор Воденичаров

Диригент БОРИС СПАСОВ

 

Моля почакайте...