-

Максим Ешкенази дирижира младата звезда на цигулката Алекси Кени

Alexi Kenney Poster 31 Jan(1)

Концертът с Оркестъра на Класик ФМ радио на 31 януари 2018 г. е част от поредицата „Концертмайсторите“ и съфинансиран по Столична програма „Култура” 2018.

Максим Ешкенази ще дирижира концерт с участието на новата световна звезда на цигулката – младият американски музикант Алекси Кени. Той ще гостува за първи път на българска сцена в края на месец януари в поредицата „Концертмайсторите“. Алекси Кени ще свири у нас с Оркестъра на Класик ФМ радио и ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон Бартолди. Събитието ще се състои на 31 януари 2018 г. от 19:30 ч. в зала „България“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община и е включено в официалната културна програма по повод Българското председателство на ЕС. 

„Талант, който трябва да наблюдаваме“, така вестник „Ню Йорк Таймс“ определя младия американски цигулар Алекси Кени. Той е носител на наградата "Айвъри Фишър Кариър Грант" за 2016 г. През 2013 г., едва на 19 години той печели конкурса на „Гилдията на концертните изпълнители” (Concert Artists Guild), което води до неговия успешен дебют в Карнеги Хол. Роден в Пало Алто (Калифорния) през 1994 година, Алекси има бакалавърска степен по музика от Консерваторията на Нова Англия в Бостън, където понастоящем завършва следването си като студент на Доналд Уайлърщайн и Мириам Фрийд

През този сезон той ще дебютира със симфоничните оркестри на  Детройт, Кълъмбъс, Калифорния и Амарило, ще свири като солист със Симфоничния оркестър на Санта Фе, с „Лас Вегас Симфони” и ще изнесе рецитали в Карнеги Хол (в поредицата Distinctive Debuts) заедно с пианистката Ренана Гутман. До момента Алекси е бил солист на симфоничните оркестри на Индианаполис, Джаксънвил, Портланд, Ривърсайд, Санта Фе. С голям успех той е участвал на фестивала "Mostly Mozart" в Линкълн Център. Като изпълнител на камерна музика Алекси Кени си е партнирал с артисти като Гидон Кремер, Кристиан Тецлаф, Стивън Исерлис и др.

Специално участие в концерта ще вземе и младата българска изпълнителка на кларинет Ангелина-Огняна Гочева – носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2017. Тя ще представи виртуозното Концертино за кларинет и оркестър, оп. 26 от Вебер. Ангелина е завършила Националното музикално училище в София, а след това учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Борислав Йоцов. В периода 2013 - 2015 г. тя е студент в Кралската консерватория в Антверпен по програмата „Еразъм“. Ангелина е лауреат на редица международни конкурси у нас и в чужбина, участвала е във фестивала “Musica Mundi”, Белгия, Международната лятна академия “ISA” Австрия, Accademia Chigiana, Италия и др.

Билетите за концерта: на касата на „Кантус Фирмус“ в зала "България" и на Ticketsbg.com.

За Оркестъра на Класик ФМ радио

Създаден през 2002 г. Оркестърът на Класик ФМ радио успя да промени представата на българската публика за класическата музика. Талантливите млади оркестранти са избрани от световноизвестните музиканти Минчо Минчев и Роберт Коен, след прецизно прослушване и работа в майсторски класове в Русе. С изключителен интерес са посрещнати първите изяви на състава в "Европейски музикален фестивал" в София. След този огромен успех, през есента на 2002 г. е организиран първият сезон на оркестъра в цикъла „Концертмайсторите“. В тази поредица са представени известните по цял свят български музиканти Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Мила Георгиева, Светлин Русев и др.

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Летиция Морено и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).

 

Моля почакайте...