-

„Амал и нощните посетители“ – коледни спектакли в Софийската опера и балет

7R8A8946

„Амал и нощните посетители“

от Джан Карло Меноти 

22, 23 и 26 декември на сцената на Софийската опера

„Амал и нощните посетители“ е красива коледната притча за добротата и щедростта, която се превръща в една от най-популярните детски опери по света.

Неин автор е композиторът Джан Карло Меноти (1911-2007), роден в Италия, но работил в САЩ. Той е двукратен носител на "Пулицър" с оперите "Консулът" (1950) и "Светецът от Блийкър стрийт" (1955). Когато през 40-те години на миналия век от радио-телевизионния гигант NBC отправят покана към Джан Карло Меноти да напише нещо за деца, първоначално той не проявява особен интерес и идеята отлежава няколко години. Докато случайно в музея "Метрополитън" в Ню Йорк не вижда едно от платната на прочутия ренесансов художник Йеронимус Бош по библейската притча за влъхвите. Тогава детските спомени от бедното, но щастливо детство в Италия, където подаръците носел не Дядо Коледа, а тримата влъхви, се отключват и го вдъхновяват за сходен сюжет. Eто и какво споделя Меноти в едно свое интервю: "...Като малко момче на 3 или 4 години, аз окуцях.Нещо не беше наред с десния ми крак. Има ме на снимки, на които ме дърпат напред-назад в малка количка. Докторите не знаеха какво да правят. Така че баба ми ме заведе при чудотворната Мадона на Сакро Монте във Варезе, свещеникът ме благослови и аз проходих. Но единственото, което наистина си спомням от този прекрасен ден, е, че баба ме заведе на обяд, и тогава за първи път ядох туршия. Все още обичам туршия.“

Снимка на „Поклонението на влъхвите“ на Йеронимус Бош от wikipedia.

-poklonenieto-na-vlahvite-ot-yeronimus-bosh

Меноти завършва "Амал и нощните посетители" буквално в последния момент преди първото й телевизионното излъчване на живо на 24 декември 1951 г. , а репетициите текат още преди творбата да е изцяло готова.

Сантименталната история и приятната и лесна за изпълнение. Музика превръщат „Амал и нощните посетители“ в традиционнен предколеден елемент в програмата на телевизионния гигант NBC в продължение на цели 13 години и в предпочитана сценична детска адаптация. Тя е и едно от най-изпълняваните оперни заглавия през 20-ти век. Само до 1978 е изиграна пред публика в САЩ в 587 представления.

У нас операта е поставена за първи път в Музикалния театър от режисьора Пламен Карталов през 1992 г., а на следващата година е представена и в НДК. Режисьор на новата постановка в Софийската опера и балет е Юлия Кръстева:

"Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява, след като с готовност подарява единственото, което притежава - своята патерица. Оттук то последва влъхвите като жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане. Идеята на тази опера е за възпитанието на децата в духовност." споделя Юлия Кръстева.

Билети: на касата на Софийска опера и балет на ул. „Врабча" №1;

Работно време: 
от понеделник до петък 09:00 до 14:00 и от 14:30 до 19:00ч.
събота 11:00 до 14:00 и от 14:30 до 19:00ч.
неделя 11:00 до 14:00 и от 14:30 до 16:00ч.

https://www.operasofia.bg/novini/item/3552 

 

Моля почакайте...