-

„Концерт за цигулка“ на Шонберг с Патриция Копачинская в зала "България"

21.12

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и Патриция Копачинская представят „Концерт за цигулка“ на Шонберг на 21 декември в зала „България“.

Патриция Копачинская е най-вълнуващият цигулар на нашето време. Наричат я „музикален екстремист“ и заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. Патриция няма проблем да загърби съвременните идеали за музикално изпълнение. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ - казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията. 

Репертоарът й е изключително обширен: от барок и класика до съвременни творби. Муза на съвременните автори, Патриция Копачинская е „...красавица и виртуоз. Тя свири съвременната музика толкова органично, че звучи като класика, а класическите произведения толкова свежо, сякаш са написани току-що“. За нейната цигулка специално творят 11 от най-изтъкнатите съвременни композитори.

Със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров Копачинская ще представи една от ключовите творби в историята на съвременната музика - „Концерт за цигулка“ на Шонберг.

21 декември, четвъртък, 19.00 часа, зала „България“

Билети на касата на зала "България".

Онлайн

https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=7721822216 

http://ticketsbg.com/   

http://www.eventim.bg 

***

Патриция Копачинская е родена в Кишинев в семейството на музиканти. Когато е на 11, семейството й емигрира във Виена. Завършва Консерваториите на Виена и Берн, където живее днес със съпруга и дъщеря си.

Репертоарът на Копачинская е изключително разнообразен и включва произведения от барока и класиката до съвременни творби. Сред тях и нейни авторски произведения. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика. От следващия сезон тя ще бъде концертмайстор на известния камерен състав Камерата Берн.

Патриция Копачинская е любимка и на критиката заради своя експресионизъм.

През 2000 г. тя печели конкурса „Шеринг” в Мексико,  през 2002 г. - Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006 г. – призът Förderpreis Deutschlandfunk. През 2007 и 2010 г. молдовската цигуларка бе солист на Австралийския камерен оркестър, който бе отличен от читателите на Limelight за „Най-добра камерна музикална продукция”. Следват наградата на Gramophone за запис на годината през 2013 г., наградата ECHO Klassik и номинацията за „Грами” през 2014 г.

 

Моля почакайте...