-

„Пътеката, поглед назад…“ изложба на Владо Руменов в галерия „Сезони”

Галерия "Сезони" представя изложбата „Пътеката, поглед назад…“, Владо Руменов, с куратор Яра Бубнова, заместник директор на Националната галерия, директор на Института за съвременно изкуство и един от водещите експерти по съвременно изкуство.

7– 18 септември 2017 г.
Галерия "Сезони"
ул. Кракра 2А
гр. София

IMG_7598
Самоук художник съм. Има и такива. Интересите ми в областта на историята, археологията, етнографията и фолклора определиха пътищата в живота ми.
Дълги години графично документирах археологическите находки на Георги Китов и други български археолози. На няколко пъти бродих из Индия, Хималая, Непал и Тибет, за което разказвам в книгата си „Защо Тибет”, която ще е на пазара през октомври.

Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам музиката. Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам изобразителното изкуство. Като дете ме водеха на опера, по-късно на концерти и на всички изложби в няколкото тогава столични галерии. Някак едновременно стана така, че предпочитанията ми се фокусираха върху джаза и абстрактното изкуство. Те като да са квинтесенцията на звука и образа. И двете са повече състояния на духа и негова изява отколкото пресъздаване на събития и неща. И двете дават свободата на слушателя и зрителя да станат посвоему съпричастни с авторовото настроение и да градят свои образи и състояния. И най-важното – дават свобода на автора!

Та избрах пътеката на абстрактната живопис, като се надявах по нея да стигна до най-правдивият си и най-разбираемия си изказ. Дали съм успял... Изложбата „Пътеката, поглед назад...” е опит за равносметка на един не много интензивен, а освен това и криволичещ, да го нарека по-претенциозно творчески път. Затова и не „пътят”, а „пътеката”, по която се лутах със свободата и да се загубя.

Очакваме Ви!

Владо Руменов е роден през 1956 г. в София.
От 1976 г. до 2016 г. работи в Национална художествена галерия - до 1981 г. като помощник реставратор в Реставрационното ателие на галерията, а след това като фондохранител в музея за икони, Криптата.

Автор е на десетки копия на икони, разпръснати из страната и по света.
От 1984 г. работи с екипи на Археологическия институт към БАН като художник.

Изложби: 
1991 г. - Обща художествена изложба в Културен дом „Лиляна Димитрова”.
1993 г. - Съвместно с Жана Бехар в София изложба, абстрактна живопис и кукли - „Еньовден”.
1997 г. - самостоятелна изложба живопис “Пътят към Храма” в галерия “Ласкариди” в Созопол.
2003 г. - фотоизложба – “Защо Тибет” в Национална Художествена Галерия.
2004 г. - фотоизложба - “Лодките нощем” в Галерия “Натали”.
2004г – изложба живопис – „Художници на работа в Национална Художествена Галерия”

 

http://galleryseasons.com/bg 
https://www.facebook.com/GaleriaSezoni/ 

Моля почакайте...