"ПЪТУВАЩО ЛЯТНО КИНО С БНТ1" в Борисовата градина

На 26 юни (понеделник) от 21:00 часа Лятната естрада в Борисовата градина в София по традиция е първата спирка на «Пътуващото лятно кино» с БНТ1.

Тазгодишното издание на  националната кампания за възстановяване на летните кина в България стартира с прожекцията на филма "Пеещите обувки". Като режисьор на лентата Радослав Спасов получи специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на месец юни миналата година.

Екранната история пресъздава избрани мигове от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян.

Голямата любов на двамата именити артисти и борбата на таланта за оцеляване извън зоната на компромиси и комформизъм са във фокуса на филмовия разказ. Сценарият, посветен на две от знаковите имена в българската модерна музика, е създаден от самия Радослав Спасов и писателя Георги Данаилов.

В образа на незабравимата Лея Иванова, в различните й възрасти, влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Във филма участват още Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др. Музиката към филма „Пеещите обувки“е на Виктор Чучков, а оператор е Веселин Христов. Филмът е реализиран от БНТ, ИА Национален филмов център и Столична община, продуценти: Гергана Станкова „Менклипс” и Радослав Спасов „Канина филм”, в копродукция с “Дрийм Тийм Филмс” и с подкрепата на Националния дворец на културата.

Партньори на БНТ1 в тазгодишното издание на кампанията „Пътуващо лятно кино“ са Столична община, ИК «Хеликон» и «NoBlink team».

За шеста поредна година кампанията на «Пътуващо лятно кино с БНТ1» среща зрителите в 24 населени места с най-нашумелите съвременни български филми.

През юли пътуващото кино на БНТ ще представи безплатни прожекции в селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско). Срещи с новото българско кино очакват също жителите и гостите на Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол.

 

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook страницата: https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT

 

Моля почакайте...